'Sociale veiligheid ontsleuteld', veronderstelde en werkelijke effecten van veiligheidsbeleid

Doelstelling van het onderzoek: Het kabinetsbeleid op het gebied van sociale veiligheid, grotendeels vastgelegd in het Veiligheidsprogramma, is (afgemeten aan de mate van doelbereiking) succesvol. Volgens de Algemene Rekenkamer ontbreekt er echter een onderbouwde beleidstheorie, die inzicht geeft in de samenhang tussen middelen, maatregelen en gewenste effecten. Hierdoor is volgens de Algemene Rekenkamer niet duidelijk of de behaalde effecten een gevolg zijn van het gevoerde beleid of van andere oorzaken. BZK, Justitie en Financiën willen a) het huidige veiligheidsbeleid nader onderbouwen en zijn effectiviteit beoordelen en b) beleidsalternatieven elders bekijken om hiermee het lopende veiligheidsbeleid aan te vullen, c.q. te verrijken en toekomstig veiligheidsbeleid invulling te geven.

Hoofdconclusies van het onderzoek: De belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn (volgens SCP): gericht politietoezicht helpt onveiligheidsgevoelens en criminaliteit te verminderen; niet-strafrechtelijk ingrijpen werkt soms beter bij overlast of minder ernstige criminaliteit; gevangenisstraf leidt niet tot minder recidive, soms zelfs tot meer; heropvoedingskampen voor jongeren werken juist averechts; technische beveiliging effectief tegen inbraak en diefstal; kabinetsprogramma "Naar een veiliger samenleving" beperkt onderbouwd; weinig inzicht in effect van maatregelen ter vergroting van sociale veiligheid.

Van de ongeveer 30 (clusters van) maatregelen waarover het SCP een uitspraak doet, wordt overigens tweederde als effectief of veelbelovend gezien.