Beantwoording Kamervragen Kroondomein Het Loo

De Kamerleden Van Velzen (SP), Thieme en Ouwehand (PvdD) hebben vragen gesteld met betrekking tot het faunabeheer op Kroondomein Het Loo en de financiering van Kroondomein Het Loo en het Koninklijk Jachtdepartement.

Deze dertig vragen vallen uiteen in drie categorieën:

  • vragen met betrekking tot de (wijze van) financiering van Kroondomein Het Loo en het Koninklijk Jachtdepartement;
  • vragen ten aanzien van het onderscheid tussen jacht en faunabeheer;
  • vragen over de openstelling van het park.
    Er is gekozen voor gelijktijdige beantwoording van alle vragen aan de hand van bovenstaande categorieën.

Omdat er met betrekking tot Kroondomein Het Loo vaak sprake is van begripsverwarring en er onduidelijkheid is over de verhouding en samenwerking tussen de Staatsdomeinen en het Kroondomein wordt in het eerste deel van deze brief een feitelijke beschrijving gegeven van de organisatie van Kroondomein Het Loo, de samenhang tussen de drie terreinen en de wijze waarop het Kroondomein Het Loo wordt beheerd.

Een aantal vragen gaat in op de baten en lasten van onderdelen van het eigenlijke Kroondomein en het Koninklijk Jachtdepartement alsmede bijdragen vanuit de Staat aan onder meer het beheer en toezicht op Kroondomein Het Loo. Begrotingen en jaarverslagen van onderdelen van het Huis der Koningin worden op grond van artikel 41 van de Grondwet bovendien niet openbaar gemaakt. Wel wordt er inzage gegeven in uitgaven door de Staat die gerelateerd zijn aan het eigenlijke Kroondomein en het Koninklijk Jachtdepartement (jaar 2006).