Vierdaagse van 2008 vooral nat

Een enorme bui klettert naar beneden in hartje Nijmegen. Maar zelfs die weet de feestvreugde op de Via Gladiola niet te temperen. Voor de 34.962 wandelaars die de moeder der tochten uitliepen zit de 92ste Vierdaagse er op. Zo ook voor de enkele duizenden buitenlandse en Nederlandse militairen.

Het publiek juicht de lopers binnen en juist dat warme onthaal heeft menigeen op de been gehouden. Een enkeling danst of springt nog, maar het merendeel loop wat ongemakkelijk, strompelt of wordt de finish bijna over gesleept.

Het is natuurlijk erg treurig, dat evenals vorig jaar, de intocht weer zo extreem nat is. In het kader van ‘gedeelde smart is halve smart’ schalt Lee Towers door de luidsprekers dat je nooit alleen loopt. Zeker eenderde van de wandelaars oogt als een gevuld boterhammenzakje na zich te hebben gehuld in plastic. Maar de regen deert niet meer op die allerlaatste meters. ‘You never walk alone’, bléren velen mee. Aan een balkon hangt de tekst ‘I love uniforms’. Die bewuste ‘I’ komt volledig aan haar of zijn trekken want met enige regelmaat passeren ook militaire detachementen uit binnen- en buitenland. Op de eretribune staan een aantal commandanten van de krijgsmachtdelen of vertegenwoordigers daarvan. Zij brengen, met de hand aan de pet, een groet uit naar elke voorbijkomende militair. Volgens mevrouw Jansen uit Nijmegen ‘heeft dat wel wat’.

Even eerder op de route kregen de best lopende en meest correct ogende Nederlandse detachementen het zogenoemde bevelhebbersvaantje. Bij de Koninklijke Landmacht ging dat naar 20 Natresbataljon, bij de marine naar de gecombineerde 22ste en 24ste ondersteuningscompagnie van 2 Mariniersbataljon. De Groep Geleide Wapens werd bij de luchtmacht uitverkoren. Het detachement van het District Landelijke Buitenlandse Eenheden van de marechaussee liep voor dit krijgsmachtdeel het meest in het oog springend.

Dit jaar schreven 43.450 mensen zich in voor de Vierdaagse, inclusief 1561 Nederlandse militairen. Van deze groep geüniformeerden zijn er 1296 gestart. Op de laatste dag is, bij aanvang van de af te leggen kilometers, hun aantal op de kop af met bijna tweehonderd geslonken. Van deze resterende mannen en vrouwen halen er 1101 de eindstreep.