Minister Bos verheugd over oprichting LIS

Minister Bos noemt de oprichting van het Landelijk Informatiesysteem Schulden (LIS) een belangrijke stap in het bestrijden en voorkomen van problematische schulden.

Een breed maatschappelijk initiatief van banken, financieringsmaatschappijen, energieleveranciers, thuiswinkelbedrijven, woningcorporaties, gemeenten, schuldhulpverleningsinstanties en het Leger des Heils hebben vandaag een overeenkomst getekend om een landelijk informatiesysteem voor betalingsachterstanden op te richten. Staatsscretaris Aboutaleb heeft deze overeenkomst namens het kabinet in ontvangst genomen. Minister Bos noemt de oprichting van het Landelijk Informatiesysteem Schulden (LIS) een belangrijke stap in het bestrijden en voorkomen van problematische schulden.

In het LIS zullen de belangrijkste betalingsachterstanden geregistreerd worden. Met het oprichten van het LIS beogen de deelnemende organisaties te voorkomen dat mensen in financiële problemen raken en daardoor niet meer aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen. Deelnemers aan het LIS en het BKR kunnen dit register raadplegen voor er een nieuwe financiële verplichting wordt aangeggaan. Aangesloten instanties kunnen het LIS ook gebruiken om pro-actief problematische schuldsituaties te verhelpen. Het Bureau Kredietregistratie (BKR) zal het systeem opzetten en onderhouden. Naar verwachting is het LIS in de loop van 2009 operationeel.

De overeenkomst is getekend door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), de Vereniging van Financieringsondernemningen in Nederland (VFN), Aedes vereniging van woningcorporaties, de energieretailbedrijven verenigd in EnergieNED en VME, thuiswinkel.org, de Vereniging van Nederlandse Gemeneenten (VNG), de Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK) en de Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg. De ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het ministerie van Financiën zijn nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het initiatief.