Vouchers voor bewoners met goed initiatief wijkverbetering

Bewoners actief laten meedenken en meewerken aan het verbeteren van hun wijk staat hoog op de agenda van gemeenten en het rijk. Om goede initiatieven te stimuleren heeft VROM samen met het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken een systeem van vouchers ontwikkeld.

Bewoners krijgen zo zelf de gelegenheid een project in de wijk te beginnen. In 31 gemeenten kunnen bewoners, die financiering nodig hebben voor een goed project om hun wijk te verbeteren, terecht bij de gemeente. Zij kunnen daar vanaf oktober een voucher aanvragen voor hun initiatief of gebruik maken van de andere mogelijkheden die de gemeente biedt.

Succes
Uitgangspunt van het systeem met waardebonnen is het versterken van de positie van bewoners in hun wijken. In een aantal gemeenten en wijken gebeurt dit al en met succes. Per gemeente is in 2008 een bewonersbudget van zo'n 300.000 € beschikbaar. Gemeenten die extra bewonersbudgetten krijgen zijn: Almelo, Breda, Emmen, Geleen, Haarlem, Helmond, Hengelo, s-Hertogenbosch, Leiden, Lelystad, Tilburg, Venlo, Sittard, Zwolle en gemeenten van de 40 krachtwijken.