Aandelenoverdracht NOVEC

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘S-GRAVENHAGE

Ons kenmerk: Fin 2007-00101

Geachte voorzitter,

Medio februari heeft de Staat alle aandelen in Novec BV overgedragen aan Tennet Holding BV. Novec BV is begin 2005 ontstaan uit de splitsing van Nozema, de toenmalige Nederlandsche Omroepzendermaatschappij. Novec BV verhuurt en beheert hoge antenne-opstelpunten voor de distributie van radio- en televisiesignalen via de ether. De onderneming stelt beschikbare mastruimte ter beschikking aan marktpartijen. Novec BV beheert 35 masten door heel Nederland. Voor de aandelen van Novec BV ontvangt de Staat EUR 8,19 miljoen euro. Dit bedrag is marktconform.

Novec BV blijft als onderneming bestaan en wordt samengevoegd met Elined BV, waarvan Tennet Holding BV 100% eigenaar is. Het doel van deze aandelenoverdracht is om de positie van zowel NOVEC en Elined als aanbieders van infrastructuur voor de distributie van telecommunicatie- en omroepsignalen uit te bouwen en te versterken. De relatief kleine organisatie van Novec BV wordt hierdoor minder kwetsbaar voor nieuwe interne en externe ontwikkelingen en is daardoor beter toegerust voor de toekomst. Ten slotte zal de verhanging geen gevolgen hebben voor de werkgelegenheid bij Novec BV.

Omdat de Staat aandeelhouder is van Tennet Holding BV en Novec BV en onder Tennet Holding BV komt te hangen, is dit een technische verhanging binnen de portefeuille van de Staat en verandert er niets aan de borging van de publieke belangen. Elined richt zich op de verhuur van locaties van antennes voor mobiele telecommunicatie en omroepsignalen en biedt de mogelijkheid antenne-inrichtingen te plaatsen op hoogspanningsmasten en straalverbindingstorens van Tennet. Elined verhuurt momenteel 500 opstelpunten in Nederland.

De minister van Economische Zaken dient op basis van artikel 17a, derde lid, Elektriciteitswet 1998, de statuten van rechtspersonen die met de netbeheerder van het landelijke hoogspanningsnet zijn verbonden, goed te keuren. Voor deze transactie betekent dit dat TenneT de verhanging van NOVEC, zoals gebruikelijk na de transactie, nog zal voorleggen voor goedkeuring.

De Minister van Financiën,

G. Zalm.