Antwoorden op kamervragen over acceptgiro's

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘S-GRAVENHAGE

Ons kenmerk: FM 2007-00290 U

Geachte voorzitter,

Hieronder treft u de antwoorden aan op de vragen van Kamerlid Van der Vlies (SGP) die mij werden toegezonden bij brief van 31 januari, onder nummer 2060706620.

Vraag 1

Hebt u kennisgenomen van de berichtgeving1 dat enkele banken met een bereik van ongeveer negentig procent van het particuliere betalingsverkeer samenwerken om de acceptgiro’s te gaan vervangen door digitale nota’s?

Antwoord 1

Ik heb kennis genomen van het feit dat enkele grootbanken recentelijk een nieuwe digitale nota hebben aangekondigd.

Vraag 2

Welke verantwoordelijkheid is voor u weggelegd om te waarborgen dat (met name) ouderen zelfstandig deel kunnen blijven nemen aan het betalingsverkeer, zonder dat zij verplicht zijn of worden om dit digitaal te doen?

Vraag 3

Deelt u de mening dat ook mensen die geen gebruik (kunnen) maken van internet om hun betalingen te doen - naast ouderen bijvoorbeeld ook visueel gehandicapten - die betalingen op een eenvoudige manier zonder extra kosten en zonder een verplichte machtiging moeten kunnen blijven doen?

Vraag 4

Bent u bereid om in gesprek te gaan met de banken - al dan niet via het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer - om de garantie te krijgen dat niemand op deze wijze gedwongen wordt om zijn rekeningen te betalen?

Antwoord op vraag 2 t/m 4

Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een maatschappelijk efficiënte inrichting van het Nederlands betalingsverkeer dat voor burgers en bedrijven voldoende toegankelijk is. In dit kader deel ik de mening dat mensen die geen gebruik (kunnen) maken van Internet, de mogelijkheid moeten hebben om hun betalingen op een laagdrempelige wijze te doen. Navraag bij de desbetreffende banken heeft geleerd dat burgers zich geen zorgen hoeven te maken over het 'verdwijnen' van de papieren acceptgiro. De banken hebben aangegeven geen plannen te hebben om de papieren acceptgiro af te schaffen en de introductie van de digitale nota moet volgens de banken worden gezien als een aanvulling op het bestaande pakket aan betaalmogelijkheden.

Binnen de huidige opzet is het ook niet aan de banken, maar aan de consument en aan de bedrijven die rekeningen versturen om te bepalen op welke manier ze dat doen (papier of digitaal). Klanten die internetbankieren bij één van de betrokken banken kunnen zelf aangeven wanneer ze de nota’s van de deelnemende bedrijven digitaal willen ontvangen. Zolang dit niet wordt aangeven ontvangt men papieren acceptgiro’s.

Het is de verwachting van de betrokken banken dat het aantal bedrijven en het aantal klanten dat acceptgiro's digitaal wil versturen respectievelijk ontvangen geleidelijk toeneemt en daarmee het aantal papieren acceptgiro's geleidelijk afneemt. Zolang consumenten echter papieren nota's willen blijven ontvangen, blijft deze mogelijkheid volgens de banken gewoon bestaan.

Vraag 5

Bent u tevens bereid om bijvoorbeeld in het rapport over de bereikbaarheid en de toegankelijkheid van het betalingsverkeer dat in het voorjaar van 2007 verschijnt2, aandacht te geven aan deze problematiek?

Antwoord 5

Gegeven het feit dat iedereen door middel van papieren acceptgiro’s kan blijven betalen, lijkt het mij niet nodig om in het bovengenoemde rapport stil te staan bij de introductie van de digitale nota.

Hoogachtend,

de minister van Financiën,
G. Zalm

1: zie o.a. BN/DeStem, 27 januari 2007
2: Kamerstuk 29 688, nr. 13, blz. 5, vergaderjaar 2006-2007