Beantwoording kamervragen vliegveld Twente

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘S-GRAVENHAGE

Ons kenmerk: DMN 2007-108

Geachte voorzitter,

Op 25 januari jl. heeft het lid Duyvendak (Groenlinks) naar aanleiding van het artikel ‘Rijk doet mee aan vliegveld Twente’1 mij enkele vragen gesteld over vliegveld Twente. Hierover het volgende.

Er is geen sprake van een overeenkomst tussen het Rijk en de gemeente Enschede, de provincie Overijssel of met een derde partij aangaande de afstoot en/of ontwikkeling van de luchthaven Twente. Echter de mogelijkheden om de luchthaven Twente samen met de Gemeente Enschede en private partijen te ontwikkelen worden in overleg met alle betrokkenen verkend. Inzet van het Gemeenschappelijk Ontwikkelingsbedrijf (GOB) ligt hierbij voor de hand.

Voorwaarde voor een participatie door het Rijk bij de ontwikkeling van de luchthaven Twente is in ieder geval dat er een sluitende businesscase is waarbij sprake is van een marktconform rendement. Vanzelfsprekend geschiedt de inbreng van de luchthaven Twente bij verdergaande samenwerking in alle gevallen op een zakelijke, marktconforme basis, waarbij geen sprake is van Staatssteun.

Hoogachtend,

de minister van Financiën,

G. Zalm

1: De Volkskrant, 22 januari 2007.