Convenant Basis Bankdiensten

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘S-GRAVENHAGE

Ons kenmerk: FM 2007-00205 M

Geachte voorzitter,

Tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen heb ik – naar aanleiding van vragen van Kamerlid Van Oudenallen (Groep Van Oudenallen) - toegezegd na te gaan in hoeverre het convenant basisbankdiensten er in voorziet dat ook mensen met een schuld kunnen beschikken over een bankrekening.

Naar mijn idee moet iedere meerderjarige kunnen beschikken over een bankrekening. Simpelweg omdat mensen anders maatschappelijk worden buitengesloten. Vanwege de noodzaak van een eigen bankrekening, heeft het Ministerie van Financiën in 2001 in overleg met het Leger des Heils en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) afspraken gemaakt die het mogelijk maken dat iedereen kan beschikken over een zogenoemde basisbankrekening met pinpas. Ook als de aanvrager van een basisbankrekening schulden heeft of dakloos is. De basisbankrekening is een normale bankrekening waarop loon, pensioen of een uitkering kan worden gestort. Net als met iedere bankrekening kan men geld overmaken, bedrijven machtigen om bepaalde bedragen af te schrijven, geld pinnen bij de eigen bank en pinnen bij betaalautomaten.

Om aanspraak te kunnen maken op een basisbankrekening gelden de volgende voorwaarden:

  • de aanvrager moet meerderjarig zijn;
  • de aanvrager moet een vaste woon- of verblijfplaats in Nederland hebben of beschikken over een postadres bij een erkende hulpverleningsorganisatie of overheidsinstantie, en
  • de aanvrager moet beschikken over een geldig identiteitsbewijs.

Overigens dient te worden opgemerkt dat wanneer sprake is van een geblokkeerde bankrekening, de aanvraag voor een basisbankrekening moet worden gedaan bij de bank waar de geblokkeerde rekening loopt. Verdere details betreffende de uitvoeringsinstructie die de NVB naar aanleiding van het convenant heeft opgesteld zijn terug te vinden op de website van de NVB1.

Op basis van de bovengenoemde afspraken ga ik er vanuit dat het ook voor mensen met een schuld mogelijk is om over een eigen bankrekening met pinpas te beschikken. Overigens heb ik van de Nederlandse Vereniging van Banken vernomen dat zij voornemens is om de werking van het convenant opnieuw te evalueren (in 2004 is al eens in samenwerking met Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg een evaluatierapport opgesteld2). Mocht de geplande evaluatie tot nieuwe inzichten leiden, dan wordt de Kamer hierover vanzelfsprekend geï nformeerd.

De minister van Financiën,

G. Zalm

1: Zie www.nvb.nl (dossier ‘Convenant basis bankdiensten’ ).
2: Zie ‘Een bankrekening voor iedereen – evaluatierapport inzake de werking van het NVB Convenant inzake een pakket primaire betaaldiensten’.