Heemskerk: 'Verhoudingen in de wereld voorgoed veranderd'

'De verhoudingen in de wereld zijn voorgoed veranderd', aldus staatssecretaris Heemskerk.

Heemskerk maakt deze opmerking in het licht van de laatste ronde van onderhandelingen bij de WTO in Genève die na het weekend zijn ingegaan. Volgens Heemskerk wordt steeds duidelijker dat landen als India, China en Brazilië een blijvende factor van betekenis zijn geworden in de wereldeconomie. 'Ze onderhandelen hard en op het scherpst van de snede. De VS reageren af en toe getergd op het grote zelfvertrouwen dat landen als India hier ten toon spreiden. Het eindspel dat nu is begonnen wordt dan ook ongelofelijk spannend. Zeker ook omdat iedereen nu moe wordt en soms emotioneel reageert'.

Landbouwproducten

De onderhandelingen gaan dinsdag hun negende dag in. Vannacht onderhandelden de zeven grote handelsblokken (China, India, Japan, de VS, de EU, Brazilië en Australië) tot 02:30 uur. De gesprekken gaan nu nog vooral over de manier waarop bijvoorbeeld India zich kan beschermen tegen onverwachte grote importen van (goedkope) landbouwproducten. In de voorstellen van WTO-baas Pascal Lamy kunnen ontwikkelingslanden beschermingsmaatregelen nemen (NB. door hun importtarieven fors omhoog te gooien, zelfs tot boven eerder in WTO verband afgesproken niveaus) als over een periode van drie jaar de importen met veertig procent of meer toenemen. India vindt dit een te hoge grens en wil zijn boeren al eerder kunnen beschermen. Hier staat tegenover dat veel andere ontwikkelingslanden, maar ook de VS bang zijn dat India de maatregelen aangrijpt om wanneer het hun uitkomt de landbouwmarkt te beschermen. Naar verluidt is de natuurlijke groei van de import in India soms al vijftien procent per jaar. Hiermee kunnen ze dus mogelijk al zonder dat er iets wezenlijks gebeurt de maatregelen aangrijpen om de tarieven omhoog te gooien en daarmee de internationale handel verstoren. Met name ontwikkelingslanden die landbouwproducten exporteren kunnen hiervan de dupe zijn.

Roquefort

Complicerende factor in de onderhandelingen zijn volgens Heemskerk ook de recente uitlatingen van President Sarkozy. De Franse president is van mening dat er als het gaat om de toegang tot de opkomende markten meer moet worden binnen gehaald door EU onderhandelaar Peter Mandelson. Ook wil hij dat productnamen Parmaham en Roquefort worden beschermd net als de dranken Champagne en Bordeaux. Verder is een aantal zaken volgens Heemskerk nog niet helemaal afgerond. Zo klaagt de VS dat China zijn rijst, graan en katoen niet tegen lagere tarieven wil toelaten. China op zijn beurt zegt bijvoorbeeld zijn eigen 150 miljoen arme katoenboeren te willen beschermen tegen gesubsidieerd katoen uit de VS.

WTO-deal

Dinsdag onderhandelen de zeven handelsblokken verder. Ook worden de gesprekken weer breder getrokken naar een groep van dertig landen waarna mogelijk dinsdagmiddag een vergadering met alle WTO-leden volgt. 'Als het WTO-overleg strandt dan gebeurt dat waarschijnlijk vandaag. Slaagt het dan zal dat waarschijnlijk woensdag duidelijk worden. Ik blijf ijveren voor de WTO-deal. De voorstellen die nu op tafel liggen zijn goed voor de Nederlandse consument en voor de allerarmste landen omdat importtarieven en dus prijzen kunnen dalen', aldus Heemskerk.

Meer informatie:

Voor de pers: Edwin van Scherrenburg, 06-15028924, e.v.vanscherrenburg@minez.nl