Rapport Commissie Frijns

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘S-GRAVENHAGE

Ons kenmerk: FM 2007-0244 M

Geachte voorzitter,

Hierbij bied ik u ter kennisneming aan het tweede rapport van de Monitoring Commissie Corporate Governance Code (Commissie Frijns). Het rapport is 20 december 2006 aangeboden aan de ministers van Financiën en van Justitie en de Staatssecretaris van Economische Zaken.

Voorts maak ik u attent op het marktconsultatiedocument dat de Commissie Frijns heeft uitgebracht en dat u tevens bijgevoegd aantreft. Het consultatiedocument heeft betrekking op de rol van aandeelhouders, meer in het bijzonder op de rolverdeling tussen de vennootschapsorganen, rechten en verplichtingen van aandeelhouders, identificatie van aandeelhouders, lange termijn aandeelhouderschap en de communicatie tussen vennootschap en aandeelhouders, en op het toepassingsbereik van de Code, meer in het bijzonder het gebruik van een corporate governance code door Nederlandse fondsen met uitsluitend notering in het buitenland, door lokale fondsen en door Nederlandse fondsen die breed verhandelbaar zijn op een niet-gereglementeerde beurs.

Het marktconsultatiedocument wordt door de Commissie Frijns gebruikt om antwoord te geven op vragen, gesteld door de ministers van Financiën, van Justitie en van Economische Zaken, inzake ontwikkelingen op het terrein van corporate governance. Door de herhaaldelijke verwijzing naar het consultatiedocument hebben de gegeven antwoorden een voorlopig karakter.

De Commissie Frijns heeft aangegeven dat zij haar definitieve bevindingen over de thema’s besproken in het consultatiedocument, aan het kabinet zal aanbieden in het voorjaar van 2007.

Hoogachtend,

De minister van Financiën,
G. Zalm