Stand van zaken Landelijk Beslaghuis

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Ons kenmerk: BJZ-2006-687 M

Inleiding

In mijn brief van 23 mei 2005 (kamerstuk 28 884, nr. 4) heb ik u meegedeeld dat ik voornemens was om de dienst Domeinen Roerende Zaken het baten- lastenstelsel te laten voeren per 1 januari 2006. Daarbij heb ik u geïnformeerd over de stand van zaken betreffende het Project Landelijk Beslaghuis en de gefaseerde invoering daarvan in de regio Den Haag vanaf 1 juli 2005, uitmondend in een integrale invoering in 2006.

Inmiddels is het baten- lastenstelsel bij Domeinen Roerende Zaken per 1 januari 2006 ingevoerd.

Met deze brief breng ik u mede namens de minister van Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op de hoogte van de laatste ontwikkelingen betreffende het Landelijk Beslaghuis.

De volgende aspecten komen hierbij aan de orde:

  • Werkwijze en planning van het Landelijk Beslaghuis;
  • Landelijk BeslagRegister;
  • Schoning van inbeslaggenomen voorwerpen bij de Politie;
  • Reductie en regelgeving

Werkwijze en planning van het Landelijk Beslaghuis

Het Landelijk Beslaghuis is de concretisering van het actiepunt van het kabinetsbrede programma “Andere Overheid” om te komen tot een effectieve en efficiënte integrale verwerking van strafrechtelijke inbeslaggenomen voorwerpen, waarbij tevens de integriteit wordt geborgd.

Dit resultaat wordt behaald door middel van het sneller nemen van beslissingen door het Openbaar Ministerie over door de Politie inbeslaggenomen voorwerpen, met als gevolg daarvan minder lang bewaren van inbeslaggenomen voorwerpen bij de Politie, gekoppeld aan een snellere overdracht aan Domeinen Roerende Zaken en een correcte centrale registratie.

Los van deze efficiënte en effectieve verwerking van inbeslaggenomen voorwerpen zal getracht worden het aantal inbeslagnames te reduceren.

Bij de volgende fase kunnen speciale goederen en/of speciale bewaarders gekoppeld worden aan de werkwijze van het Landelijk Beslaghuis.

Om zo min mogelijk vertraging op te lopen zijn per 1 juli 2005 de ketenpartners in de regio Den Haag volgens de Landelijk Beslaghuismethode gaan werken, echter nog zonder ondersteuning van een geautomatiseerd Landelijk BeslagRegister. De ervaringen uit deze regio worden gebruikt in de verdere uitwerking van het Landelijk Beslaghuis.

Vanaf 1 december 2006 is het Landelijk Beslaghuis ingevoerd in de regio Rotterdam. De werkwijze zal vanaf 1 februari 2007 worden ondersteund door het geautomatiseerde Landelijk BeslagRegister dat centrale registratie mogelijk maakt.

De resterende parketten, regiokorpsen en vestigingen van Domeinen Roerende Zaken gaan de werkwijze van het Landelijk Beslaghuis inclusief de benodigde automatiseringsondersteuning invoeren voor de zomer van 2007. Daarmee is de landelijke invoering een feit.

Landelijk BeslagRegister

Het automatiseringssysteem voor het Landelijk Beslaghuis, het Landelijk BeslagRegister, is de database voor alle bij dit project betrokken ketenpartners, waarbij de inbeslaggenomen voorwerpen een uniek nummer krijgen dat gedurende het hele traject van inbeslagname tot het einde van de bewaringstermijn niet meer wijzigt en door alle ketenpartners gebruikt zal worden, hetgeen bijdraagt aan een efficiënte verwerking van inbeslaggenomen voorwerpen en een correcte registratie daarvan.

Domeinen Roerende Zaken zal het Landelijk BeslagRegister, een open netwerksysteem, gaan beheren. Het systeem wordt aangesloten aan de systemen van de ketenpartners en/of is na autorisatie toegankelijk voor de ketenpartners. De toegankelijkheid beperkt zich vanzelfsprekend tot de voor de ketenpartners relevante gegevens.

In een volgende fase kunnen andere in beslag nemende dan wel bewarende instanties aan het Landelijk BeslagRegister gekoppeld worden.

Schoning van de inbeslaggenomen voorwerpen bij de Politie

Om de nieuwe werkwijze in te voeren moet de bestaande situatie geschoond zijn.

De schoning is tweeledig, namelijk:

  1. Het synchroniseren van de bestanden van de drie ketenpartners waar het de inbeslaggenomen voorwerpen betreft;
  2. De fysieke schoning bij de Politie met behulp van de beide andere ketenpartners.

De schoning is in de regio Den Haag op 1 juli 2005 afgerond. De regio Rotterdam heeft de schoning inmiddels ook achter de rug en is volgens de nieuwe werkwijze aan de slag. Alle resterende regio’s zullen voor 1 maart 2007 geschoond zijn.

Reductie en regelgeving

De afgelopen tijd heeft een werkgroep zich gebogen over de reductie van het aantal inbeslagnames en de regelgeving over inbeslaggenomen voorwerpen. Ten aanzien van de reductie van het aantal inbeslaggenomen voorwerpen is volstaan met het scherper formuleren wanneer een voorwerp in beslag moet worden genomen. De verwachting is dat dit zal leiden tot een reductie van het aantal voorwerpen dat in beslag wordt genomen. De werkgroep heeft een aantal praktische voorstellen gedaan om de regelgeving aan te passen om de afhandeling van de inbeslaggenomen voorwerpen te standaardiseren. Het College van procureurs-generaal zal nog voor 1 februari 2007 een uitspraak doen of deze voorstellen voor de afhandeling van de voorwerpen worden overgenomen.

Conclusie

Het Landelijk Beslaghuis zal voor het gehele ketenproces van strafrechtelijk inbeslaggenomen voorwerpen een kwaliteitsverbetering betekenen. De ketenpartners realiseren gezamenlijk de doelstellingen van de efficiënte en effectieve afhandeling van inbeslaggenomen voorwerpen.

Duidelijk is ook dat inmiddels andere in beslag nemende dan wel bewarende instanties staan te wachten totdat ook zij zich kunnen aansluiten. Politie, Openbaar Minister en Domeinen Roerende Zaken hebben zich gezamenlijk bereid verklaard om na de afronding van de invoering van deze fase, het Landelijk Beslaghuis na de zomer verder te gaan uitbreiden.

Hoogachtend,

De Minister van Financiën,

G. Zalm