Aanpassing centrale wisselkoerspariteit van de Slowaakse koruna

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘S-GRAVENHAGE

Ons kenmerk: BFB 2007-497M

Geachte voorzitter,

Op 16 maart jl. is de centrale wisselkoerspariteit van de Slowaakse koruna met 8,5 procent gerevalueerd binnen het wisselkoersmechanisme ERM-II. Het besluit dienaangaande is, na een verzoek van de autoriteiten van Slowakije, genomen met algemene instemming door de Ministers van Financiën van de lidstaten van het eurogebied, de ECB en de Ministers en Gouverneurs van de centrale banken van lidstaten die in ERM-II participeren. De Europese Commissie is bij de procedure betrokken en het Economisch Financieel Comité is geraadpleegd. Het communiqué hierover (gepubliceerd op www.ecb.eu) treft u aan als bijlage bij deze brief.

De nieuwe spilkoers van de Slowaakse koruna is vastgesteld op 1 € = 35,4424 koruna. Er geldt, conform de regels van ERM-II, een standaardfluctuatiemarge van plus of minus 15 procent rond de spilkoers.

Lidstaten die de euro willen invoeren moeten conform artikel 121 van het E G-Verdrag voldoen aan de zogenaamde convergentiecriteria. Eén van deze criteria is het gedurende ten minste 2 jaar deelnemen aan het wisselkoersmechanisme ERM-II met inachtneming van de normale fluctuatiemarges en zonder devaluatie. Slowakije is op 28 november 2005 toegetreden tot ERM-II.

De Slowaakse koruna vertoonde al enkele jaren een appreciatie ten opzichte van de euro. De slotkoers was 16 maart jl. 33,961 SKK per euro, wat een appreciatie van ongeveer 11,5 procent inhoudt ten opzichte van de eerder vastgestelde centrale wisselkoerspariteit in het ERM-II (38,455 SKK per euro).

Slowakije heeft zich, zoals in het communiqué verwoord, gecommitteerd aan het voeren van een beleid gericht op prijsstabiliteit, economische veerkracht en het versterken van de concurrentiepositie. Hiertoe zal onder andere het budgettaire aanpassingspad in structurele termen, zoals ook verwoord in de Raadsopinie over het Slowaakse convergentieprogramma die op 27 februari 2007 is aangenomen, versterkt moeten worden. De revaluatie zal de autoriteiten naar verwachting helpen bij het behouden van macro-economische stabiliteit.

Hoogachtend,

de minister van Financiën,

Wouter Bos