Chip in paspoort niet gekraakt

De chips in het Nederlandse paspoort en de Nederlandse identiteitskaart zijn niet gekraakt. Met uitleesapparatuur zijn de gegevens op de chips wel te lezen, maar dat is juist de bedoeling. De gegevens staan ook gewoon leesbaar afgedrukt op het paspoort of de identiteitskaart (naam, geboortedatum, documentnummer, foto, burgerservicenummer).

De chips in de reisdocumenten zijn niet te beschrijven met andere of nieuwe gegevens, ze staan ‘op slot’. Alleen bij de productie van de reisdocumenten worden de chips beschreven met informatie. Dit gebeurt tijdens de centrale productie in het beveiligde gebouw van Sdu.

De chips in de Nederlandse reisdocumenten zitten stevig vast in de kunststof ‘houderpagina’ van het paspoort resp. in de identiteitskaart. Vervangen door een chip met andere informatie is daardoor heel lastig zonder sporen achter te laten. Bovendien zou dan ook de rest van het reisdocument vervalst moeten worden, inclusief de verschillende echtheidskenmerken. Als dit al zou lukken, dan kan de gekopieerde chip aangeven dat het om een kopie gaat en niet om een origineel (d.m.v. ‘actieve authenticatie’).

Volgens een bericht van persbureau Novum, onder meer op www.nu.nl, is het onderzoeker Van Beek van de Universiteit van Amsterdam gelukt de chip in het paspoort te vernietigen met een magnetron en een hamer. Vervolgens kan een tweede chip, met daarop de gegevens van iemand anders, tussen de pagina’s van het paspoortboekje verstopt worden. Zo heeft Van Beek een paspoort ‘gefabriceerd’ met zijn eigen zichtbare foto en naam, maar met de digitale foto van Elvis Presley op de tweede, verstopte chip.

Onduidelijk is wat het nut daarvan is voor vervalsers. Er is immers alleen een ongeldig paspoort gecreëerd, waarvan de gedrukte, zichtbare gegevens niet meer overeenkomen met de gegevens die van de tweede chip worden gelezen.

De uitleesapparatuur waarmee Van Beek zijn chip uitlas in Amsterdam en Amstelveen is overigens niet voorzien van controle op actieve authenticatie, waardoor de tweede chip niet als kopie werd herkend. De apparaten zijn namelijk alleen bedoeld om mensen die net een nieuw paspoort hebben afgehaald, de gegevens op hun chip te laten zien.

Op 10 juli 2008 heeft staatssecretaris Bijleveld in een brief aan de Tweede Kamer geïnformeerd over de Nederlandse reisdocumenten; daarbij zijn de uitkomsten vermeld van verschillende technische onderzoeken naar de chips. Conclusie is dat er geen sprake is van een dreiging voor de integriteit van de gegevens op de chips.

De staatssecretaris heeft in diezelfde brief de Tweede Kamer al bericht over het feit dat de universiteit van Amsterdam begin augustus 2008 een onderzoek zou publiceren over uitleesapparatuur van reisdocumenten met een chip. Bij het uitlezen van de reisdocumenten zou de beveiliging om het kopiëren van de gegevens in de chip te detecteren (actieve authenticatie) kunnen worden omzeild. In de brief staat ook dat deze ‘dreiging’ in internationaal verband (ICAO) al eerder is onderkend en gedocumenteerd.

De apparatuur die de uitgevende instanties van de reisdocumenten in 2009 krijgen voor het aanvraag- en uitgifteproces van de reisdocumenten gaat naast active authentication ook de elektronische handtekening over de gegevens in de chip controleren.