'Uit het keurslijf'-prijs voor emancipatie

Personen of organisaties die een grote rol spelen in het doorbreken van de traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen kunnen in aanmerking komen voor de 'Uit het keurslijf'-prijs.

Dat is een van de voorstellen die minister Plasterk (OCW) doet in een brief die hij mede namens minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarnaast gaan beide ministers zich inzetten voor het thema 'gezinsvriendelijke' werkgevers en voor flexibele werktijden voor vrouwen én mannen.

Emancipatie van vrouwen kan niet slagen zonder de inzet van mannen. Bij het combineren van werk en zorg voor kinderen is het vaak vanzelfsprekend dat alleen vrouwen minder gaan werken; mannen blijven dan voltijds werken.

Het 'Plan van de Man' werd in november 2007 gelanceerd door de PvdA-fractie in de Tweede Kamer als reactie op Plasterks Emancipatienota 'Meer kans voor vrouwen: emancipatiebeleid 2008-2011'. In die nota staat de verbetering van de positie van vrouwen centraal; die positie moet beter worden door de stagnatie in het emancipatieproces te doorbreken. Zonder bewustwording over de rol die de man daarbij speelt, lukt dat niet.

In de Kamerbrief worden onder meer de volgende voorstellen gedaan:

  • Om de twee jaar wordt de 'Uit het Keurslijf'-prijs uitgereikt aan personen of organisaties, die een voortrekkersrol spelen in het doorbreken van de traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen. De prijs wordt op Vaderdag 2009 voor het eerst uitgereikt. Ook wordt dan een aantal rolmodellen gepresenteerd, die als ambassadeurs zullen uitdragen dat het verrijkend en leuk is om naast het werk ook tijd te maken voor familie, kinderen, mantelzorg en vrijwilligerswerk.
  • Evenwichtige verdeling van arbeid en zorg over de levensloop moet zorgen voor een hogere arbeidsparticipatie van zowel vrouwen als mannen. Vooral in het bedrijfsleven is het zaak een omslag te maken; in de marktsector gebruikt bijvoorbeeld slechts 10 procent van de vaders de mogelijkheid om ouderschapsverlof op te nemen, waar dat bij de overheid de helft is.
  • Volgens beide ministers zijn mannen aan zet om ervoor te zorgen dat ze de kosten van het zorgen voor hun kinderen niet afwentelen op hun vrouwen. Voorkomen moet worden dat vrouwen inleveren op hun arbeidsmarktkansen als er kinderen komen, bijvoorbeeld in de vorm van een tijdelijk 2x4-model. Met flexibele werktijden kunnen vaders vaker de kinderen van en naar school brengen.
  • Gezinsvriendelijk beleid binnen bedrijven en instellingen staat centraal in een grote conferentie die minister Rouvoet begin 2009 organiseert samen met de ministers Donner en Plasterk. Daarbij gaat het om het optimaal combineren van arbeid en zorg met behoud van carrièrekansen voor beide partners.