Vrouwenrechten zijn mensenrechten

Nederland trekt de komende drie jaar 125 miljoen euro extra uit voor gezondheid in ontwikkelingslanden. De positie van vrouwen moet sterker worden, aldus Balkenende.

Minister-president Balkenende zei dit op 26 september 2007 in New York bij de lancering van de 'Global Campaign for Health Millennium Development Goals'. Dit is een wereldwijde politieke campagne voor gezondheid in ontwikkelingslanden, vooral voor vrouwen en kinderen.

Balkenende zei 'voorzichtig optimistisch' te zijn over de gezondheid in de wereld. De levensverwachting is in de meeste landen gestegen. Ook daalt de kindersterfte.

Maar er moet volgens Balkenende nog veel gebeuren. Er is niet voldoende vooruitgang geboekt om de Millennium Ontwikkelingsdoelen te halen. 'We kunnen onze inzet niet laten verslappen als iedere minuut een vrouw sterft aan de gevolgen van haar zwangerschap', zei Balkenende.

'Sterke samenlevingen hebben sterke families nodig. Sterke families hebben sterke en gezonde moeders nodig', aldus Balkenende. Nederland draagt daarom bij aan de wereldwijde campagne.

Prioriteiten

Balkenende noemde de Nederlandse prioriteiten:

  • de gezondheidszorg versterken en infectieziekten bestrijden;
  • rekening houden met de behoeften van jongeren en vrouwen in landen waar een conflict heerst of heeft geheerst;
  • geweld tegen vrouwen aanpakken;
  • ervoor zorgen dat meer mensen toegang krijgen tot reproductieve gezondheidsdiensten (alles wat met seksualiteit en voortplanting te maken heeft).

Positie van vrouwen

De Millennium Ontwikkelingsdoelen zijn volgens Balkenende nauw met elkaar verbonden. In veel samenlevingen zijn vrouwen niet gelijk aan mannen. 'We kunnen geen vooruitgang boeken op de gezondheidsdoelen als we de slechte positie van vrouwen niet aanpakken.'

Zo wordt bijvoorbeeld AIDS steeds meer een probleem van vrouwen. 'Dat mogen we niet laten gebeuren. Vrouwenrechten zijn mensenrechten', zei Balkenende.