Antwoorden op kamervragen van Vermeij over achterstanden digitalisering patiëntendossiers

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

MEVA-K-U-2870785

1 september 2008

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Vermeij over achterstanden digitalisering patiëntendossiers (2070826640).

Vraag 1

Bent u bekend met het artikel ‘Kilometers dossiers bedreigen succes EPD’? 1)

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Deelt u de mening van de auteur dat “een succesvol gebruik van het EPD ernstig gefrustreerd raakt door de nog te digitaliseren archieven van de Nederlandse ziekenhuizen?” Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2

Nee, ik deel deze mening niet. Het landelijk EPD start met de elektronische uitwisseling van actuele medicatiegegevens en huisartswaarneemgegevens. Deze actuele informatie is veelal digitaal beschikbaar. Consulten worden in de regel afgesloten met een brief die via het elektronisch dossier van een ziekenhuis raadpleegbaar is. Daarnaast zijn alle recente contacten snel te raadplegen in het elektronisch dossier van een ziekenhuis, evenals labuitslagen, (röntgen)foto’s, OK verslagen, klinische medicatie en dergelijke. Digitalisering van álle papieren dossiers is vanuit medisch oogpunt geen prioriteit.

Vraag 3

Deelt u de mening van de auteur dat aan de aanpak van de digitalisering van de archieven niet in alle gevallen een duidelijke visie ten grondslag ligt en dat er meer ziekenhuizen zijn die patiëntdossiers digitaliseren vanwege ruimtegebrek dan om patiënteninformatie makkelijker uit te wisselen en kansen op fouten te verminderen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3

Een ziekenhuis kan verschillende bedrijfsmatige argumenten hebben om wel of niet de papieren patiëntendossiers te digitaliseren. Ik twijfel er niet aan dat ziekenhuizen zich daarbij houden aan de geldende wet- en regelgeving rond archivering en het opslaan van patiëntgegevens.

Vraag 4

Heeft u inzicht in de omvang van de achterstand in het digitaliseren van ziekenhuisdossiers en daarmee verband houdende risico’s? Zo neen, bent u van plan om dat inzicht te verwerven?

Antwoord 4

Nee, ik geef daar geen prioriteit aan.

Vraag 5

Bent u van zins de ziekenhuizen te informeren, te stimuleren, of wellicht zelfs te dwingen om zowel een duidelijke – op het succesvol gebruik van het EPD gerichte – visie te ont-wikkelen op het digitaliseren van patiëntendossiers, als binnen een aanvaardbare termijn tot volledige digitalisering te komen? Zo ja, welke acties bent u van plan te ondernemen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 5

Onmiskenbaar is dat het digitaliseren van dossiers voordelen biedt. Mede daarom heeft het bestuur van de NVZ, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, in juli van dit jaar ingestemd met een plan van aanpak voor een ziekenhuis referentiearchitectuur. De referentiearchitectuur beschrijft vanuit de bedrijfsprocessen hoe de informatievoorziening moet worden vormgegeven. Het is daarbij de wens om alle informatie rondom de patiënt in een bruikbaar datamodel vast te leggen zodat dit voor meerdere doelen/activiteiten beschikbaar is.
Voor de uitvoering van het plan van aanpak wordt in september een voorstel ingediend bij de Stuurgroep ICT & Innovatie. Een half jaar na aanvang van het project zijn de resultaten van het eerste deel van het plan gereed.

1) Computable, 25 juli 2008