Klink wil nieuwe beroepen in zorg

Minister Klink wil laten onderzoeken of het beroep klinisch technoloog onder de werking van de Wet BIG kan worden gebracht.

In dat geval kan zo’n klinisch technoloog – of ‘technical physician - zelfstandig functioneren in de zorg. Hij zou ook zelf voorbehouden handelingen mogen verrichten (dit zijn handelingen die volgens de wet alleen mogen worden uitgevoerd door beroepsbeoefenaren die daartoe bevoegd zijn; denk aan injecties toedienen of patiënten onder narcose brengen).

Overzien

Samen met de minister van OCW wil Klink nagaan waar nieuwe beroepen een zorginhoudelijke bijdrage kunnen leveren. ‘Tegen de achtergrond van het toenemend aantal chronisch zieken en de begeleiding die zij nodig hebben, begint het besef te groeien dat een enkele medicus niet alle zorg meer kan overzien’, aldus Klink.

Academisch jaar

De minister zei dit in zijn rede bij de opening van het academisch jaar aan de Universiteit Twente, waar technische geneeskunde sinds 2003 een studierichting is. De hoofdlijn van zijn rede was het belang van innovaties in de zorg.

Uitsluitsel

Medio 2009 wil Klink definitief uitsluitsel geven over de wettelijke status van de klinisch technoloog.