Toekomst militaire tehuizen

Onder verwijzing naar uw verzoek van 16 juni jl. met nummer 08-DEF-B-096 en uw verzoek van 7 juli jl. met nummer 08-DEF-B-125, bied ik in bijlage aan het KPMG-rapport onderzoek militaire tehuizen uit 2007 als ook het recent gereed gekomen KPMG-verdiepingsonderzoek militaire tehuizen.

In deze brief wordt eerst kort de aanleiding voor deze onderzoeken beschreven. Daarna worden de onderzoeken en de uitkomsten beschreven. Ten slotte beschrijf ik mijn overwegingen op grond waarvan ik voorstel om voor de komende jaren een aantal militaire tehuizen als preferent aan te merken. Het betreft hier de huidige militaire tehuizen op de locaties Ermelo, de Harskamp, Oirschot, Schaarsbergen, Den Helder, Havelte, Rotterdam en Stroe alsmede het mobiel militair tehuis in Duitsland. Daaraan zullen worden toegevoegd de nieuw te vestigen militaire tehuizen op de locaties Woensdrecht, Doorn en Assen.

Met de Stichting Federatie Militaire Tehuisorganisaties (FMTO) zal ik een nieuwe raamovereenkomst sluiten waarbinnen ik – onder bepaalde voorwaarden en na definitieve besluitvorming over de mogelijk nieuw te vestigen militaire tehuizen – een bijdrage blijf leveren aan de financiering van deze preferente locaties.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

drs. J.G. de Vries