Balkenende: EU-landen geven goed signaal

Minister-president Balkenende is blij met de eensgezinde reactie van de EU-landen op het conflict tussen Rusland en Georgië. De 27 regeringsleiders hebben volgens hem een duidelijke lijn getrokken.

Dat zei minister-president Balkenende op 1 september 2008 na afloop van een extra Europese Raad in Brussel.

De Europese Raad heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over de humanitaire situatie in Georgië. Ook veroordeelden de 27 EU-landen de Russische erkenning van de twee Georgische regio's Zuid-Ossetië en Abchazië.

De EU heeft volgens minister-president Balkenende 'een duidelijk signaal' gegeven aan Rusland, dat het land zich aan de afspraken moet houden. Tegelijk willen de EU-landen investeren in de samenwerking.

'Alle Europese landen hebben een groot belang bij samenwerking met Rusland. Maar ook hechten zij allemaal aan een aantal democratische en internationaal-rechtelijke beginselen', zei Balkenende.

Zespuntenplan

De EU-landen willen onder meer dat het zespuntenplan onverkort wordt uitgevoerd. Dit plan is tot stand gekomen onder het Franse EU-voorzitterschap op 12 augustus 2008. Het bevat onder meer een oproep tot een staakt-het-vuren en terugtrekking van Russische troepen.

De EU-landen stellen verder de voorbereidingen op een nieuw, algemeen akkoord met Rusland uit, zolang Russische militairen niet zijn teruggekeerd op hun oorspronkelijke posities van voor de vijandelijkheden.