Minister bepleit verdubbeling budget aanpak Antilliaanse probleemjongeren

Minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie wil het budget voor de aanpak van Antilliaanse probleemjongeren verdubbelen naar 9 miljoen euro per jaar. 'Ik zal hiervoor pleiten in het kabinet, maar garanties kan ik niet geven.' Dit zei de minister vanmiddag nadat ze een advies in ontvangst had genomen van de Taskforce Antilliaanse Nederlanders.

De Taskforce, onder leiding van Hans Andersson, analyseert in haar rapport de problematiek rond Antilliaanse jongeren en komt met adviezen. Met name de steden Amsterdam, Rotterdam , Den Haag, Almere, Tilburg en Dordrecht hebben te kampen met overlast veroorzaakt door schooluitval, verslaving en criminaliteit.

Het advies van de taskforce komt er op neer dat de steden de gezinsproblemen van de jongeren moeten oplossen, hen op school moeten zien te houden en hen vervolgens aan het werk helpen. Dit kan door verdubbeling van het budget. Daarnaaast stelt de taskforce onder meer voor:

  • Een massieve, structurele, meerjarige aanpak.
  • Focus op de groep die na 1995 naar Nederland is gekomen.
  • Verder, speciale aandacht voor de nieuwkomers (5.000 per jaar), de niet-geregistreerden (schatting ca. 5.000), de alleenstaande (jonge) moeders (niet alleen de tienermoeders), de risicojongeren (schoolverzuim, gezinsproblemen, verslavende middelen, in aanraking met politie, psychische problemen) en de (ex-)gedetineerden.

Download