Cramer opent biomassavergasser in Petten

Minister Cramer van Ruimte en Milieu heeft vanmiddag de Milena Pilot Vergasser in Petten geopend. In deze-biomassavergasser wordt niet-eetbare biomassa zoals hout, bermgras, sloophout en snoeiafval omgezet in 'groen gas'. 'Deze installatie heeft alle kenmerken in zich om een duurzaam succes te worden', zo sprak de minister.

Volgens de klimaatdoelstellingen van dit kabinet moet in het jaar 2020 20 procent van alle energie duurzaam geproduceerd worden. Om dat doel te halen, is een belangrijke plaats weggelegd voor energie uit biomassa. De duurzaamheid van biomassa stond dit jaar ter discussie omdat sommige biomassastromen ook als voedsel ingezet kunnen worden. Cramer: 'Het is vooral interessant technologieën te gebruiken die de biomassa verwerken die niet als voedsel worden gebruikt. Milena voldoet hieraan.'

De Milena-vergasser zet biomassa om in gas dat, na reiniging en opwerking, kan worden gebruikt als vervanger van aardgas. Groen gas kan in het Nederlandse aardgasnet bijgemengd worden. Bij gebruik in een auto is groen gas een tweede generatie transportbrandstof. Dit groene gas is bovendien CO2-neutraal. Opvallende kenmerk van de vergasser is verder onder meer het hoge rendement (70%). De bouw van de 800 kW pilotinstallatie op het terrein van ECN brengt de Milena-technologie voor groen gas in het laatste ontwikkelingsstadium. De volgende stap is commerciële toepassing.

Meer info