Kabinetsambities Spoor – voortgangsrapportage nr. 1

Deze voortgangsrapportage heeft tot doel de Tweede Kamer te informeren over de stand van zaken met betrekking tot de ambities voor het spoor voor de korte en lange termijn, zoals toegezegd tijdens het AO van 23 januari 2008.
Op 19 november 2007 is het Actieplan ‘Groei op het Spoor’ gepresenteerd. Het Actieplan geeft invulling aan de korte termijn ambitie van dit Kabinet om het spoor aantrekkelijker te maken voor steeds meer mensen en de groei van 5% van de afgelopen jaren gedurende deze regeringsperiode door te zetten.
De 29 maatregelen die zijn opgenomen in het Actieplan worden deze kabinetsperiode uitgevoerd, in samenwerking met decentrale en andere rijksoverheden, partners in de spoorsector, consumenten- en andere maatschappelijke organisaties. In totaal is er euro 200 miljoen beschikbaar voor de uitvoering van de 29 maatregelen.
De uitvoering van de maatregelen zal gefaseerd plaatsvinden. In deze eerste voortgangsrapportage wordt geschetst welke maatregelen dit moment in uitvoering zijn en wordt een doorkijk gegeven naar het komende halfjaar. Eind 2009 vindt een midterm review plaats, op grond waarvan bepaald kan worden of de uitvoering van maatregelen kan worden voortgezet of dat bijsturing noodzakelijk is.