Minder storingen kerncentrale Borssele

In 2007 hebben de Nederlandse nucleaire installaties 15 storingen gemeld bij de Kernfysische Dienst (KFD) van VROM. Van de gemelde storingen waren er 13 van geen direct belang voor de nucleaire veiligheid, maar wel relevant om lering uit te trekken. In twee gevallen was er sprake van een storing op INES-niveau 1, eenmaal in de Kerncentrale Borssele (KCB) en eenmaal in de Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten. Niveau 1 op de internationale INES schaal betekent een afwijking of abnormaliteit. In beide gevallen waren er geen bijzondere veiligheidsmaatregelen noodzakelijk en hadden de gebeurtenissen geen nadelige gevolgen voor de omgeving. Het aantal door KCB gemelde storingen is afgenomen van 17 in 2006 tot 5 in 2007.

Het aantal gemelde storingen in de KCB is in 2007 sterk afgenomen. Na een stijgende trend in de periode 2004-2006 heeft de KFD zijn zorg geuit richting de KCB. De KCB heeft een verbeterproces in gang gezet, wat heeft bijgedragen aan een vermindering van het aantal storingen in de centrale in Borssele. De KFD ziet toe op de veiligheid van alle nucliaire installaties in Nederland.

De International Nuclear Event Scale (INES-schaal) wordt gebruikt om de ernst van individuele nucliaire gebeurtenissen met elkaar te kunnen vergelijken. De in Nederland opgetreden ongewone gebeurtenissen worden in perspectief geplaatst door een vergelijking met in internatinaal opgetreden ongewone gebeurtenissen in nucliaire installaties. De INES-schaal loopt van 1 op tot niveau 7. Bij een storing op het hoogste niveau is er sprake van een zeer ernstig ongeval zoals eenmaal in de kerncentrale van Tsjernobyl is gebeurd. De niveaus 1, 2 en 3 zijn respectievelijk een abnormaliteit, een incident en een ernstig incident. Vanaf niveau 4 zijn het ongevallen.
In Nederland zijn vijf locaties met nucleaire installaties: Borssele, Petten, Delft, Almelo en Dodewaard, met een stilgelegde, veilig ingesloten kerncentrale, ontdaan van splijtstof.

Download