Rouvoet: ‘Gevolgen van scheiding voor kinderen niet onderschatten’

Een scheiding tussen ouders kan problematische gevolgen hebben voor kinderen, zoals schooluitval of depressies op latere leeftijd. Zeker als de scheiding gepaard gaat met conflicten tussen ouders.

‘In de media zijn de problematische gevolgen voor kinderen vanmorgen nogal gerelativeerd. Een scheiding zou niet zo kwalijk zijn voor het kind. Ik vraag me af of dit wel een goede interpretatie is van het voorliggende rapport. Ik wil hier toch benadrukken dat de gevolgen van scheiding voor kinderen niet mogen worden onderschat.’ Hij voegde daar aan toe: ‘Ik wil ook afstand bewaren tot het beeld: ‘scheiden geen probleem, als je het maar goed doet. Scheiding kán een uitkomst zijn, maar levert zelden echte winnaars op. Een gezin dat met conflicten weet om te gaan en een veilige thuishaven vormt blijft toch het beste voor een kind.’

Dit zei minister Rouvoet vanmiddag bij de uitreiking van het rapport Nieuwe gezinnen door onderzoeksbureau E-Quality. Het rapport beschrijft hoe ouders en kinderen de nieuwe gezinssituaties ervaren die kunnen ontstaan na een scheiding, zoals éénouder- of stiefgezinnen. Rouvoet zal de uitkomsten van het onderzoek betrekken bij de Gezinsnota, die later dit jaar verschijnt.