Herdenking gevallenen Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea
Staatssecretaris Jack de Vries heeft vanmiddag namens de Nederlandse regering een krans bij het Nationaal Indië Monument 1945 – 1962 gelegd. Dat gebeurde in in het ‘Veteranenpark’ Hattem van Roermond waar de 21e nationale Indië-herdenking plaats had. Meer dan 20.000 Indië-veteranen en nabestaanden reisden hiervoor naar Limburg.
Bij de plechtigheid was ook luitenant-generaal Blomjous, chef van het militaire huis van de Koningin, aanwezig. Tijdens de herdenking vormde een eredetachement van de 13 Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot de erewacht. De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ verzorgde de muzikale omlijsting.
Bij de herdenking voerden vier F16’s van vliegbasis Volkel een zogenoemde missing-man formation uit. Tijdens dit eerbetoon vlogen de toestellen laag over het monument.
In zijn toespraak herdacht De Vries de 6229 militairen die bij de strijd in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea hun leven gaven. “Deze militairen streden in dienst van het vaderland en zij verdienen ons respect en onze waardering.”
“Een aantal veteranen is nog in leven en we moeten vooral hun verhalen optekenen, nu dat nog kan. Want wie het verleden niet levend houdt, kan nooit werken aan een toekomst met vrede voor uw kleinkinderen en mijn kinderen. Zekerheden voor de toekomst kunnen we ze helaas niet geven. Wél de lessen uit het verleden. We kunnen ze opvoeden met twee minuten stilte. Met geschiedenis op school. Met het voor(t)leven van respect. Respect voor veteranen. Ook dat houdt het besef van vrijheid en verantwoordelijkheid levend. Al die 6229 militairen brachten daarvoor het hoogste offer en wij herdenken ze hier vandaag. Opdat wij niet vergeten”, aldus De Vries.
De staatssecretaris memoreerde ook de vele vrijwilligers die meehielpen aan de totstandkoming van het uitgebreide Veteranenbeleid, zoals we dat nu in Nederland kennen.