Beveiligingsbeleid C2000: heldere eisen en meer controle

Minister Ter Horst maakt het C2000 beveiligingsbeleid minder procedureel en bondiger en neemt daarin concrete beveiligingseisen op. Ook gaat zij strenger controleren op het naleven daarvan. Dit schrijft de minister in een vandaag verzonden brief aan de Tweede Kamer. Deze maatregelen zijn een reactie op de door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid uitgevoerde quick scan van de C2000-beveiligingsplannen. De Inspectie OOV concludeert hierin dat er onvoldoende actueel zicht is op de effectiviteit van de maatregelen die genomen worden om het communicatie netwerk C2000 te beveiligen.

C2000 is het systeem dat de politie, brandweer, ambulancediensten en de Koninklijke Marechaussee gebruiken voor hun mobiele communicatie (met portofoons en mobilofoons). De Inspectie OOV concludeert dat het huidige beveiligingsbeleid en de rapportages van de regio’s niet aan de eisen voldoen als het gaat om inhoud en actualiteit. Het beleid is te weinig concreet en de regionale beveiligingsplannen zijn gedateerd. Ook wordt er niet jaarlijks gerapporteerd door de regio’s, al worden incidenten wel direct gemeld. Deze rapportages zijn belangrijk om vast te kunnen stellen of het beveiligingsbeleid actueel is en of de regels nageleefd worden. Door het ontbreken van deze rapportages kan de Inspectie OOV geen uitspraken doen over de beveiliging van C2000 in de praktijk.

Minister Ter Horst vindt extra inspanningen nodig en kondigt maatregelen aan om de situatie te verbeteren. Ten eerste wordt het beveiligingsbeleid gewijzigd, zodat duidelijk wordt wat er van iedereen verwacht wordt. Er komen concrete beveiligingseisen en een duidelijke verdeling van verantwoordelijkheden en bevoegdheden in te staan. De betrokken hulpverleningsdiensten worden hierbij actief betrokken. Ten tweede gaat de minister strenger controleren op de naleving van het beleid. Zo zullen in jaarlijkse steekproeven de beveiligingsmaatregelen gecontroleerd worden. Ook gaat de minister controleren op het aanleveren van de verplichte jaarlijkse rapportages.

Het communicatienetwerk C2000 is een vitaal systeem en de beveiliging daarvan is een continu proces. De minister van BZK is eindverantwoordelijke, het tactische en operationele beheer ligt bij de voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN). Daarnaast hebben de gebruikers van C2000 de verantwoordelijkheid om hun actuele beveiliging op orde te brengen en te houden.