Consultatie: Heeft Nederland een Marktmeester nodig?

Heeft Nederland een Marktmeester naar Engels model nodig? Deze vraag is gerezen naar aanleiding van een aantal recente overnames in Nederland. Een voorlopige analyse van het ministerie van Financiën is dat een Marktmeester naar Engels model, gebaseerd op zelfregulering, in Nederland niet voor de hand ligt. Belangstellenden hebben tot 1 december 2008 de tijd om op deze analyse te reageren.

In het Verenigd Koninkrijk houdt een Marktmeester, het zogenoemde Takeover Panel, toezicht op de biedingsregels bij openbare biedingen. Deze regels zijn neergelegd in de City Code en hebben geen kracht van wet. De City Code, maar ook de werkwijze van het Takeover Panel is alleen gericht op de belangen van aandeelhouders.

Een voorlopige analyse van het ministerie van Financiën bevat overwegingen over het proces van openbare biedingen op beursvennootschappen en de rol die een Marktmeester naar Engels model daarbij zou kunnen spelen. De voorlopige conclusie van het ministerie is dat een Marktmeester naar Engels model in Nederland niet voor de hand ligt. Het Rijnlandse model, waarbij rekening wordt gehouden met meerdere belangen, zou dan in het gedrang komen.

Het ministerie van Financiën meent dat één van de elementen uit de City Code, de zogenoemde put up or shut up - regel, wél toegevoegde waarde in Nederland kan hebben. De put up or shut up - regel kan voorkomen dat een onderneming gedurende een lange periode onderworpen wordt aan een overnamestrijd.