Kamervragen van SP over opkoopfondsen

De voorzitter van de Tweede Kamerder Staten Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Ons kenmerk: DB/2008/496U

Onderwerp: Vragen van de leden Bashir en Irrgang over opkoopfondsen

Geachte voorzitter,

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de vragen van de leden Bashir en Irrgang over opkoopfondsen (ingezonden 22 augustus 2008, 2070828030).

Hoogachtend,

De staatssecretaris van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager

Antwoorden naar aanleiding van vragen van de leden Bashir en Irrgang (beiden SP) over opkoopfondsen die miljoenen terugkrijgen van de fiscus.[1]

Vraag 1 + 2
Is het waar dat de fiscus vorig jaar meer dan € 400 mln. heeft uitbetaald aan private equity investeerders?[2] Wat was het precieze bedrag?

Vindt u het wenselijk dat opkoopfondsen de winsten van het overgenomen bedrijf zo laag mogelijk houden en soms zelfs een verlies weten te creëren door het bedrijf in hoge mate met vreemd vermogen te financieren, zodat weinig tot geen belasting hoeft te worden betaald en soms zelfs wordt terugontvangen?

In verband met de vertrouwelijkheid van de informatie kan ik niet ingaan op specifieke situaties. Ik verwijs naar het antwoord op vraag 2 van de leden De Nerée tot Babberich, Omtzigt en Blanksma (2070828000).

Vraag 3
Deelt u de mening dat via deze methode de Nederlandse burger meebetaalt aan de overname? Zo neen, waarom niet?

Aftrekposten in de vennootschapsbelasting leiden tot een verlaging van de vennootschapsbelastingopbrengst. De opbrengst van de vennootschapsbelasting behoort tot de algemene middelen. Van een direct verband tussen de renteaftrek na overnames door opkoopfondsen en het meebetalen door de burger van de overname, is geen sprake.

Vraag 4
Hoogleraar Hans Schenk concludeert dat ruim 15% van bedrijfsovernames gefinancierd met geleend geld in een faillissement uitmondt. Vindt u dat, gezien de vele negatieve consequenties voor bijvoorbeeld werknemers en leveranciers, een wenselijk gevolg?

Ik merk op dat de zogenaamde opkoopfondsen zelf geen belang zullen hebben bij een faillissement van het overgenomen bedrijf. Voor zover bedrijven echter failliet zouden gaan als gevolg van een ondeugdelijke financieringsverhouding, is dat niet wenselijk. De continuïteit van een onderneming is echter primair de verantwoordelijkheid van de onderneming zelf en haar aandeelhouders. Of het genoemde cijfer klopt is mij overigens niet bekend.

Vraag 5
Bent u bereid overmatige schuldfinanciering bij overnames aan te pakken, bijvoorbeeld door de renteaftrek verder te beperken? Zo ja, hoe precies? Zo neen, waarom niet?

Verwezen wordt naar het antwoord op vraag 2 van de leden De Nerée tot Babberich, Omtzigt en Blanksma (2070828000).

[1] Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van de leden De Nerée tot Babberich, Omtzigt en Blanksma (allen CDA), ingezonden 22 augustus 2008 (vraagnummer 2070828000)
[2] "Fiscus spekt kas van opkoopfondsen", de Volkskrant 21 augustus 2008