Minister Hirsch Ballin wil versterking samenwerking met China inzake adoptie

Minister Hirsch Ballin van Justitie ziet geen aanleiding om de adoptierelatie met China stop te zetten. Wel vindt hij van belang dat de samenwerking tussen Nederland en China versterkt wordt om onregelmatigheden in adoptieprocedures zo goed mogelijk te voorkomen. Ook de Chinese autoriteiten onderschrijven het belang van frequentere contacten. Dat blijkt uit een brief die de minister aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Naar aanleiding van berichtgeving in maart van dit jaar in het televisieprogramma Netwerk over onregelmatigheden bij interlandelijke adoptie in China heeft een ambtelijke delegatie van het ministerie van Justitie een bezoek aan China gebracht. De delegatie heeft onder meer gesproken met de Chinese Centrale Adoptie Autoriteit (CCAA), de National Population and Family Planning Commission, Save the Children UK en Unicef in China. Ook is een tehuis bezocht.

De delegatie heeft geconstateerd dat het adoptiestelsel op zich goed georganiseerd is, maar tegelijkertijd kwetsbaar is, omdat kindertehuizen in arme regio’s liggen en deze tehuizen er om financiële redenen baat bij kunnen hebben dat kinderen afgestaan worden ten behoeve van interlandelijke adoptie. De delegatie heeft echter vastgesteld dat de CCAA alert is op mogelijk misstanden. Ook zijn de subsidies aan kindertehuizen de afgelopen jaren substantieel verhoogd, zodat kindertehuizen minder afhankelijk zijn van andere inkomsten, bijvoorbeeld uit interlandelijke adoptie. De CCAA toonde zich daarnaast bewust van het belang de herkomst van kinderen zo goed mogelijk te documenteren en heeft zich bereid getoond Chinese adoptiekinderen te begeleiden wanneer zij inzage willen hebben in hun adoptiedossier.

De CCAA is ook ingegaan op de specifieke zaken die in het televisieprogramma Netwerk aan de orde zijn gekomen en heeft feiten aangedragen waaruit blijkt dat de lezing van het televisieprogramma en die van de Chinese autoriteiten op belangrijke punten van elkaar verschillen.

Minister Hirsch Ballin vindt de geluiden in de media over een tekortschietende naleving van de regels in bepaalde provincies van China zorgelijk. Tegelijkertijd is in de gesprekken die de delegatie heeft gevoerd, gebleken dat Chinese autoriteiten zich aanspreekbaar tonen op mogelijk tekortkomingen. Unicef en Save the Children UK bevestigen dat beeld. Ook is gebleken dat de Chinese autoriteiten streng optreden wanneer zich misstanden voordoen. Unicef stelt dat het bij incidenten slechts om uitzonderingen gaat en zou het betreuren wanneer hierdoor juist het zicht op structurele verbeteringen uit het oog verloren wordt.

De minister concludeert dat de adoptierelatie tussen Nederland en China kan worden voortgezet, maar hij acht het wel van belang dat de ontwikkelingen in China en het optreden van de Chinese autoriteiten gevolgd blijven worden. Daartoe dient de samenwerking tussen Nederland en China geïntensiveerd te worden, hetgeen door de CCAA onderschreven wordt. Dit past ook in het algemene beleid van de minister om de internationale contacten rond interlandelijke adoptie te intensiveren. Voor dit doel is per 1 september aanstaande een speciale functionaris benoemd, die de Nederlandse informatiepositie zal verbeteren wat betreft de internationale aspecten van interlandelijke adoptie.