Plan aanpak ongewenste omgangsvormen inrichtingen naar Tweede Kamer

Staatssecretaris Albayrak houdt vast aan eerder gestelde doelstellingen om de problematiek van ongewenste omgangsvormen bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) in de komende jaren sterk terug te dringen. De doelstellingen zijn ambitieus maar moeten met structurele maatregelen haalbaar zijn. Het plan van aanpak Terugdringen psychosociale arbeidsbelasting is naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het plan van aanpak vormt de uitwerking van de aanbevelingen die de Arbeidsinspectie in juli heeft gedaan in een onderzoek naar de werkomstandigheden bij DJI. Uit het onderzoek in 31 inrichtingen bleek dat 43% van de ondervraagde medewerkers regelmatig of structureel last heeft van stress. Als belangrijkste oorzaken noemde de inspectie ongewenste omgangsvormen, hoge werkdruk en de communicatie tussen leidinggevenden en medewerkers.

Om de problemen aan te pakken wil de staatssecretaris dat de kwantitatieve doelstellingen uit het in 2005 afgesloten Arboplusconvenant opnieuw worden gesteld. Dit betekent dat eind 2010 de ongewenste omgangsvormen door leidinggevenden met 50% zijn teruggebracht en ongewenste omgangsvormen door collega’s met 30% zijn gereduceerd. Daarnaast neemt DJI aanvullende maatregelen om de werkdruk te verminderen. Eind 2010 wordt dan op basis van de behaalde resultaten bezien wat de verderliggende doelstellingen moeten zijn.