Rijk doet mee met mobiliteitsmanagement in Haaglanden

De rijksoverheid neemt deel aan de brede coalitie van bedrijfsleven en overheid in de regio Haaglanden, die zich inspant om het aantal autokilometers terug te dringen. Vandaag heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties namens het Rijk het convenant mobiliteitsmanagement ondertekend. Het convenant maakt deel uit van de afspraken die onder regie van de Taskforce Mobiliteitsmanagement worden gemaakt om de bereikbaarheid te verbeteren en het milieu te ontlasten.

contact.jpg


Het Rijk doet al enkele jaren aan mobiliteitsmanagement. Zo kunnen alle werknemers een openbaar vervoer kaart krijgen voor het woon-werkverkeer. Op 1 juli 2008 is een nieuwe regeling voor het woon-werkverkeer in werking getreden, met daarin een extra stimulans voor het gebruik van de fiets. Voor de toekomst zet het Rijk in op de volgende maatregelen:

  • verder flexibilisering van de werktijden met oog op vermindering van woon-werkverkeer in spitsuren;
  • de regeling voor telewerken zal worden verruimd. In plaats van ‘ja, mits’, wordt het uitgangspunt ‘ja, tenzij’. Hierdoor komt een grotere groep ambtenaren in aanmerking voor telewerken;
  • flexibele arbeidstijden en telewerkvoorzieningen worden door de top van de departementen gepromoot en mogelijk gemaakt;
  • het project ‘de rijkswerkplek’ richt zich op de invoering van gestandaardiseerde en flexibele werkomgevingen voor ambtenaren en rijkskantoren. Daarmee kan het aantal reisbewegingen worden beperkt.

De ondertekening van het convenant vond plaats tijdens een ontbijtbijeenkomst bij Siemens te Zoetermeer in het bijzijn van minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat.