Rouvoet wil sneller af van wachtlijsten jeugdzorg

Minister Rouvoet heeft met de provincies prestatieafspraken gemaakt die erop gericht zijn dat de wachtlijsten in de jeugdzorg eind 2009 zijn weggewerkt. Daarmee worden de plannen om de wachtlijsten in deze kabinetsperiode weg te werken, aanzienlijk versneld.

De nieuwste cijfers over de wachtlijsten laten over het eerste halfjaar van 2008 een lichte stijging zien van het aantal jongeren dat op jeugdzorg moet wachten. Provincies en grootstedelijke regio’s geven aan dat steeds meer jongeren een zwaardere hulpvraag hebben. Het aantal behandelingen per jongere neemt toe, waardoor anderen langer op de wachtlijst blijven staan.

Ruim 100 miljoen

Voor het structureel wegwerken van de wachtlijsten en het opvangen van de verwachte groei in de provincies en de grootstedelijke regio’s stelt Rouvoet voor 2008 en 2009 in totaal ruim 100 miljoen euro beschikbaar. De provincies hebben afgesproken om uit eigen middelen een bedrag van vergelijkbare omvang te leveren.

Afspraken grootstedelijke regio’s

De 3 grootstedelijke regio’s - Amsterdam, Haaglanden en Rotterdam - hebben niet ingestemd met de afspraken die met de 12 provincies zijn gemaakt. Omdat de regio’s de ingezette ambities onderschrijven, gaat Rouvoet ervan uit dat hij ook met hen op korte termijn tot afspraken zal kunnen komen om de wachtlijsten eind 2009 te hebben weggewerkt.