Samenwerking met China inzake adoptie

Minister Hirsch Ballin ziet geen aanleiding om de adoptierelatie met China stop te zetten. Wel vindt hij van belang dat de samenwerking tussen Nederland en China versterkt wordt om onregelmatigheden in adoptieprocedures zo goed mogelijk te voorkomen. Ook de Chinese autoriteiten onderschrijven het belang van frequentere contacten.

Naar aanleiding van berichtgeving in het televisieprogramma Netwerk over onregelmatigheden bij interlandelijke adoptie in China heeft een ambtelijke delegatie van het ministerie van Justitie een bezoek aan China gebracht. De delegatie heeft onder meer gesproken met de Chinese Centrale Adoptie Autoriteit (CCAA).

De delegatie heeft echter vastgesteld dat de CCAA alert is op mogelijk misstanden. Het adoptiestelsel is op zich goed georganiseerd maar is tegelijkertijd kwetsbaar, omdat kindertehuizen in arme regio’s liggen en deze tehuizen er om financiële redenen baat bij kunnen hebben dat kinderen afgestaan worden ten behoeve van interlandelijke adoptie.

De CCAA is ingegaan op de specifieke zaken die in het televisieprogramma Netwerk aan de orde zijn gekomen en heeft feiten aangedragen waaruit blijkt dat de lezing van het televisieprogramma en die van de Chinese autoriteiten op belangrijke punten van elkaar verschillen.

De Chinese autoriteiten tonen zich aanspreekbaar op mogelijk tekortkomingen. Ook is gebleken dat de Chinese autoriteiten streng optreden wanneer zich misstanden voordoen. Minister Hirsch Ballin concludeert dat de adoptierelatie tussen Nederland en China kan worden voortgezet, maar hij vindt het belangrijk dat de ontwikkelingen in China en het optreden van de Chinese autoriteiten gevolgd blijven worden. Daartoe dient de samenwerking tussen Nederland en China geïntensiveerd te worden. Per 1 september is een speciale functionaris benoemd, die de Nederlandse informatiepositie zal verbeteren wat betreft de internationale aspecten van interlandelijke adoptie.