Staatssecretaris Heemskerk naar Rusland van 29 september tot 3 oktober

Van maandag 29 september tot vrijdag 3 oktober brengt staatssecretaris Heemskerk (Buitenlandse Handel) een bezoek aan Rusland.

Heemskerk wordt vergezeld door in totaal ruim 50 bedrijven. Naast een bezoek aan Moskou staat ook een bezoek aan de derde stad van Rusland, Nizhni Novgorod, op het programma. Belangrijke aandachtsgebieden tijdens de economische missie zijn onder meer het promoten van de creatieve industrie, het promoten van de automotive sector en het aanhalen van de economische banden met de regio rond Nizhni Novgorod. Deelnemende bedrijven worden via een individueel programma in contact gebracht met mogelijke Russische zakenpartners.

Tijdens het bezoek aan Moskou spreekt Heemskerk met verschillende Russische bewindspersonen, zoals Minister Nabiullina (Economische Ontwikkeling) en Minister Khristenko (Industrie en Handel). De gesprekken richten zich onder meer op de wederzijdse kansen voor het Russisch en Nederlands bedrijfsleven. Ook komen actuele nationale en internationale economische kwesties aan de orde. In Moskou opent Heemskerk daarnaast de New Dutch Design Tentoonstelling die van 1 tot 12 oktober zal openstaan voor het Russische publiek. Prominente Nederlandse designers, zoals Jan Jansen (schoenen) en architect Erick van Egeraat zijn hierbij aanwezig. Eerder vonden, met steun van de Nederlandse overheid, vergelijkbare tentoonstellingen plaats in onder meer Milaan en Berlijn. De tentoonstellingen hebben bewezen een goed podium te zijn om Dutch Design verder te promoten. Dutch Design is in Rusland nog relatief onbekend, waardoor juist hier grote kansen liggen.

In Nizhni Novgorod bezoekt Heemskerk onder meer de Gouverneur en zijn ministers voor Economie en Industrie. Voor de meereizende bedrijven staan, net als in Moskou, diverse gesprekken met mogelijke Russische zakenpartners op het programma. Een bezoek aan Nizhni Novgorod past in het beleid van Heemskerk om de banden met kansrijke Russische regio's aan te halen. Vorig jaar opende Heemskerk al een Netherlands Business Support Office (NBSO) in Yekaterinburg.

De economische missie naar Rusland vindt plaats in het kader van de Agenda Strategische Bedrijvenmissies van Heemskerk. Kenmerkend voor deze agenda is onder andere een regelmatig bezoek aan enkele belangrijke opkomende markten, zoals Rusland. Doel is om Nederlandse bedrijven, met steun van bewindspersonen, meer toegang te verschaffen tot dit soort kansrijke markten. Nederland is op dit moment al één van de belangrijkste directe buitenlandse investeerders in Rusland. Ook is de Nederlandse handel met de Russische Federatie de afgelopen jaren sterk gegroeid. De totale Nederlandse handel met de Russische Federatie was over 2007 goed voor euro 16,8 miljard. De import bedroeg euro 10,3 miljard en de export euro 6,5 miljard.

Meer informatie (niet voor publicatie):
Edwin van Scherrenburg, Persvoorlichter, 070-3796464 of 06-15028924, e.v.vanscherrenburg@minez.nl