Stagefonds Zorg van start

Het stagefonds in de zorg is deze week van start gegaan. Zorginstellingen die in het studiejaar 2007-2008 stageplaatsen hebben geboden, komen daarmee in aanmerking voor een vergoeding van VWS.

Kraamverzorgster en stagiaire aan het werk bij een cliënt.

De instellingen ontvangen nog deze week een brief met een ingevuld aanvraagformulier dat tot half oktober kan worden ingestuurd. Het stagefonds is tot stand gekomen in overleg met sociale partners in de zorg. Staatssecretaris Bussemaker van VWS hoopt dat deze regeling meer stageplaatsen en meer en betere begeleiding van stagiaires in de zorg oplevert. Deze financiële impuls draagt bij aan de in- en doorstroom van zorgpersoneel en de verbetering van de kwaliteit van de zorg.

In totaal is voor het studiejaar 2007-2008 euro 59 miljoen beschikbaar, oplopend tot euro 65 miljoen in 2010 en 2011. De vergoeding varieert van euro 1.701,- tot euro 3.257,- voor een volledige stageplaats, afhankelijk van de soort opleiding.

De regeling is zo vorm gegeven dat de administratieve lasten voor de zorginstellingen zo beperkt mogelijk zijn. VWS heeft daarbij samengewerkt met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, CFI, de IB-groep, de MBO raad, de HBO-raad en Calibris. Met behulp van gegevens van alle betrokken hogescholen en ROC’s is per zorginstelling bepaald hoeveel stageplaatsen er zijn gerealiseerd in het studiejaar 2007-2008. Het resultaat daarvan is opgenomen in een te ondertekenen en terug te sturen aanvraagformulier. Nog dit jaar ontvangen de zorginstellingen het geld.

Voor meer informatie over het stagefonds: zie het dossier Stagefonds of bel naar de infodesk 070-3405555 of e-mail met 5555@minvws.nl