Voormalige marinebasis wordt energieneutrale woonwijk

Vanmiddag heeft minister Cramer van Ruimte en Milieu namens de Staat der Nederlanden haar handtekening gezet onder de intentieverklaring 'Naar een duurzaam Nieuw-Valkenburg'. Hierin spreken het Rijk, de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Katwijk en Wassenaar en de regio Holland Rijnland de intentie uit te komen tot een duurzame ontwikkeling van de voormalige marinebasis Valkenburg.

Door een integrale aanpak op basis van het principe people, planet and profit wil men komen tot een hoogwaardig woonmilieu met internationale allure. Dat is van groot belang voor de hele Randstad. De intentie-overeenkomst is mede-ondertekend door de Zuid-Hollandse gedeputeerde Van Engelshoven Huls, de Katwijkse wethouder van Ruimtelijke Ordening Binnendijk, de Wassenaarse wethouder Alkemade en portefeuillehouder Wienen van de regio Holland Rijnland. De ondertekening vond plaats in de voormalige verkeerstoren van vliegbasis Valkenburg. Met de ondertekening geeft het Rijk samen met de andere overheden aan zich blijvend in te zetten voor een kwalitatief hoogwaardige inrichting van het gebied.
Nieuw-Valkenburg is een van de laatste grootschalige uitleglocaties voor woningbouw in het zuiden van de Randstad. In totaal komen er maximaal 5.000 woningen, waarvan 500 in het topsegment. Door de stedelijke functies in de as Leiden-Katwijk te bundelen, willen de samenwerkende partijen de openheid van het omringende landschap zeker stellen.

GOB
De ambities op het terrein van duurzaamheid komen vooral tot uitdrukking in duurzaam energiegebruik en energiebesparing. Nieuw-Valkenburg wordt een energieneutrale wijk, die vooruitloopt op de afspraken die minister Cramer met Bouwend Nederland heeft gemaakt over energiebesparing in de nieuwbouw.
Valkenburg is één van de gebiedsprojecten die het Gemeenschappelijk Ontwikkelingsbedrijf (GOB) namens het Rijk uitvoert. Het Rijk heeft 90% van de grond in eigendom en hecht sterk aan een kwalitatief hoogwaardige en duurzame ontwikkeling van het gebied. Het ministerie van VROM wil met Nieuw-Valkenburg het goede voorbeeld geven aan andere gebiedsontwikkelingsprojecten.