VROM-Inspectie controleert alternatieve technieken legionellapreventie

In de week van 15 september controleert de VROM-Inspectie eigenaren van waterleidinginstallaties die speciale apparaten hebben aangeschaft om legionella te bestrijden.

Legionella is een lastig te bestrijden bacterie die de veteranenziekte kan veroorzaken. Voor de bestrijding van de bacterie zijn speciale apparaten op de markt gebracht die werken met koper-zilverionisatie en anodische oxidatie. De apparaten bestrijden legionellabacteriën in de drinkwaterinstallatie door koper, zilver of chloor en ozon aan het drinkwater toe te voegen. Ze mogen echter alleen worden gebruikt als het strikt noodzakelijk is en als andere maatregelen om legionella te voorkomen hebben gefaald.

De verkoop en het gebruik ervan valt onder de wetgeving voor biociden. Dit zijn stoffen die levende organismen doden. Het gebruik van dergelijke stoffen moet zijn toegelaten door het College voor de toelating van bestrijdingsmiddelen en biociden (Ctgb) in Wageningen. Een toelatingsprocedure neemt enige tijd in beslag. Vooruitlopend op die toelating, mogen eigenaren van waterleidinginstallaties dergelijke apparaten gebruiken om hardnekkige legionellabesmettingen tegen te gaan, maar alleen als de bestrijding van legionella op andere manieren niet is gelukt. Dat moet voorkomen dat onnodig stoffen aan het drinkwater worden toegevoegd. Ook moet daadwerkelijk een toelating zijn aangevraagd.

De VROM-Inspectie gaat controleren of apparaten voor koper-zilverionisatie en anodische oxidatie volgens deze voorwaarden op de markt zijn gebracht en worden gebruikt. Zonodig zal de inspectie handhavend optreden. Dat kan betekenen dat installaties worden stilgelegd en andere manieren van legionellabestrijding worden opgelegd. Eigenaren en leveranciers van installaties die niet volgens de voorwaarden werken, kunnen bestuursrechtelijk worden aangepakt. Naar schatting zijn inmiddels ruim 200 van dergelijke apparaten in gebruik.