Begroting 2009

Het kabinet stelt gemeenten beter in staat om criminaliteit, overlast en verloedering op lokaal niveau te bestrijden. Overlast, verloedering, kleine en georganiseerde misdaad moeten niet alleen door politie en justitie bestreden worden, maar vooral ook door gemeentebesturen. Zij krijgen de regie over het lokale veiligheidsbeleid en voeren dat samen met andere lokale organisaties uit.

Deze boodschap staat centraal in de ontwerp-begroting voor 2009 van het ministerie van BZK.

Zie de video's:

Veiligheid, stabiliteit en respect

Het beleid van het kabinet steunt op zes pijlers. Samen geven ze perspectief op een sterk en schoon land waarin iedereen zich veilig kan voelen. Met een overheid als bondgenoot. Pijler 5: Veiligheid, stabiliteit en respect. Het kabinet streeft naar een samenleving waarin mensen zich veilig voelen en respectvol met elkaar omgaan. Om dit te bereiken wordt in 2009 een aantal maatregelen getroffen. Het kabinet blijft ook in 2009 inzetten op de bestrijding van criminaliteit. Een kwart minder criminaliteit is het doel voor 2010.
Bijvoorbeeld door in te zetten op veiligheidshuizen. Hierin werken
gemeenten, jeugd- en zorginstellingen, deze kabinetsperiode 500 extra wijkagenten opgeleid en ingezet. Het aantal fietsendiefstallen loopt al terug, vorig jaar al met 72.000 en in 2010 naar verwachting met 100.000. Jongeren drinken veel en beginnen daar steeds jonger mee wat veel overlast veroorzaakt.
Om misbruik te voorkomen wordt het bezit van alcohol door jongeren onder de 16 jaar strafbaar gesteld. Verder is strenger toezicht op het verbod op de verkoop van alcohol aan minderjarigen. In 2009 mag een aantal gemeentes zelf controles uitvoeren op de verkoop van alcohol. Duidelijk moet zijn dat geweld geen oplossing biedt. Gedragscodes en bemiddeling kunnen daarbij helpen.
Er moet een maatschappelijke discussie komen over hoe we met elkaar omgaan in de maatschappij. Agressie tegen werknemers met een publieke taak zoals brandweer, politie en ambulancemedewerkers wordt in 2009 hard aangepakt. Er komt een voorlichtingscampagne voor respect en tegen geweld.
Om overlast en verloedering tegen te gaan heeft het kabinet maatregelen genomen. Zo kan een gebiedsverbod opgelegd worden aan notoire overlastgevers. Jongeren onder de twaalf jaar die overlast veroorzaken worden voortaan geregistreerd en ouders worden actief aangesproken op het gedrag van hun kinderen. In een veilige en respectvolle samenleving hoort geweld niet thuis. Zo'n samenleving bereiken we alleen als iedereen een steentje bijdraagt.

De overheid en een dienstbare publieke sector

Het kabinetsbeleid rust op zes pijlers. Zes pijlers onder een schoon en zuinig Nederland, met een vernieuwende economie en een land waar mensen zich veilig voelen. Met een overheid die geldt als bondgenooot
Pijler 6:
De overheid en een dienstbare publieke sector. De dienstbare overheid stelt burgers centraal en staat dicht bij de mensen. Wat zijn de plannen voor 2009. De dienstverlening van de overheid verbetert. De tien belangrijkste knelpunten pakt het kabinet als eerste aan.
In 2008 is al begonnen met het vereenvoudigen van de 25 meest gebruikte formulieren, zoals aanvraagformulieren voor zorg en aanvragen voor bouwvergunningen. En Mijnoverheid.nl wordt binnenkort het loket waar burgers hun zaken met de overheid kunnen regelen.
Gemeenten vormen het loket van de overheid. Er gaat structureel meer geld naar gemeenten. Gemeenten mogen steeds vaker zelf beslissingen over zaken nemen zodat zij hun inwoners snel van dienst kunnen zijn. De asielprocedure wordt verbeterd en versneld. Zo krijgen asielzoekers al na 8 dagen van de overheid duidelijkheid over hun toekomst.
In 2009 gaat de overheid verder met het verbeteren van de toelatingsprocedure. De procedure wordt zorgvuldiger, met medische checks en een beter identificatieproces. Dit schooljaar ontvangen alle 900.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs de cultuurkaart. De kaart is ook een kortingspas en geeft recht op korting bij musea, theatervoorstellingen, concerten of films.
Een dienstbare overheid stelt burgers centraal en werkt op basis van
vertrouwen in burgers. Dit is het het uitgangspunt van het kabinet
voor een professionele overheid.

Staatkundige veranderingen Nederlandse Antillen

Nederland vormt samen met de eilanden van de Nederlandse Antillen en Aruba het Koninkrijk der Nederlanden. In dit verband is in 2006 gekozen voor een nieuwe staatkundige structuur. Curaçao en Sint Maarten willen elk als zelfstandig land onderdeel uitmaken van het Koninkrijk, net als Aruba nu doet. Bonaire, Sint Eustatius en Saba wensen intensievere verbondenheid met Nederland en worden onderdeel van Nederland. Deze staatkundige verandering heeft als doel dat de burgers van alle eilanden vanuit een gezonde economie, met goed bestuur, een betere samenleving kunnen bouwen. Om dit te bereiken maken we afspraken over een gezonde financiële huishouding en helpt Nederland de schulden te saneren. De rechtszekerheid en behoorlijk bestuur moeten gegarandeerd zijn. Nederland helpt een gezonde nieuwe start te maken met extra investeringen in onderwijs, veiligheid, gezondheidszorg, jeugd & gezin: zaken waar de burger direct wat van merkt. En dat gaat zo snel mogelijk: de eerste concrete stappen zijn al gezet. Ook Aruba wordt bij dit proces betrokken. We doen dit in ons Koninkrijk gezamenlijk en werken hiermee aan een betere toekomst voor iedereen.

 

Waar gaat het ministerie het komende jaar aan werken?

  • Gemeenten krijgen regie bij veiligheid
  • Rampenbestrijding en crisisbeheersing op orde
  • Meer beleidsruimte voor gemeenten en provincies
  • Handvest verantwoordelijk burgerschap
  • Betere dienstverlening door overheid
  • Meer vrouwen en allochtonen bij overheid
  • Minder agressie tegen hulpverleners
  • Rijksoverheid: kleiner en beter

Trendnota

Op Prinsjesdag wordt ook de Trendnota Arbeidszaken Overheid 2009 aan de Tweede Kamer aangeboden. De Trendnota geeft jaarlijks een samenhangend beeld van de ontwikkelingen op het terrein van arbeidsvoorwaarden, sociale regelingen, arbeidsverhoudingen en arbeidsmarktpositie in de publieke sector in het algemeen en in de overheidssectoren in het bijzonder. Ook geeft de nota een beeld van de wijze waarop verbetering van de organisatie en werkwijze van de overheid de kwaliteit van de dienstverlening aan de burgers kan verbeteren.