'Samenwerken beperkt transportcriminaliteit'

Transportcriminaliteit kan nog verder worden teruggedrongen als meer nationaal en internationaal wordt samengewerkt tussen overheid, politie en transporteurs.

Dat vindt staatssecretaris Heemskerk. 'Transport gaat over grenzen, het bestrijden van criminaliteit is effectiever als je over die grenzen samenwerkt,' aldus de staatssecretaris.

De schade door transportcriminaliteit bedraagt in Nederland jaarlijks ongeveer 300 miljoen euro. Het is volgens de staatssecretaris belangrijk voor Nederland om te werken aan een veiliger transportsector omdat dit anders het vestigingsklimaat schaadt. Heemskerk is in het kabinet verantwoordelijk voor veilig ondernemen.

De plannen voor meer samenwerking staan in het tweede convenant transport dat begin 2009 wordt gepresenteerd.

Waarschuwingsregister

In het convenant staan ook maatregelen om de veiligheid op bedrijventerreinen te verbeteren. Ook worden opnieuw maatregelen voorgesteld om het aangifte doen te bevorderen.

In het eerste transportconvenant - waarin 11 partijen samenwerkten - stonden afspraken die uiteindelijk zorgden voor 25 procent minder diefstal uit vrachtwagens. Er werden onder andere afspraken gemaakt over betere verlichting en surveillance op parkeerplaatsen. Ook werd een waarschuwingsregister voor malafide ex-personeelsleden in de transport- en logistieksector opgezet. Dit is vanaf begin 2009 operationeel.

De helft van de Europese distributiecentra is in Nederland gevestigd. Nederland is verantwoordelijk voor 22 procent van het Europese wegtransport.