Inkomenseffecten nieuwe regeling voor buitengewone uitgaven eind september

Het is nog niet helemaal duidelijk wat de gevolgen zijn van de nieuwe regeling voor buitengewone uitgaven voor de inkomens van chronische zieken en gehandicapten. Dit schrijven minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Bos van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer over koopkracht. Het kabinet komt eind september met definitieve cijfers over de inkomenseffecten van de nieuwe regeling. De effecten worden nu nog doorgerekend aan de hand van gedetailleerde gegevens per huishouden.

In 2009 wordt de huidige fiscale aftrekregeling voor buitengewone uitgaven vervangen door een compensatieregeling die beter toegesneden is op de positie van chronisch zieken en gehandicapten. Mede naar aanleiding van overleg met de CG-raad wordt nog gezocht naar mogelijkheden om de vergoedingen uit de nieuwe regeling beter te laten neerslaan bij de doelgroep gehandicapten en chronisch zieken. Het kabinet kijkt daarbij naar oplossingen voor mogelijke knelpunten. In het verlengde hiervan vertrouwt het kabinet erop dat de koopkracht van uitkeringsgerechtigden in 2009 werkende weg nog iets meer in balans zal komen.

Donner en Bos herhalen in hun brief dat het koopkrachtbeeld in 2009 over het algemeen positief is: in het standaardkoopkrachtbeeld gaan er geen groepen op achteruit. De welvaart zal zich voor gezinnen in 2009 in de praktijk in het algemeen gunstiger ontwikkelen. Koopkrachtplaatjes houden namelijk geen rekening mee onder meer groei van de werkgelegenheid en incidentele loonstijgingen.

Lees de brief