Maatregeling in 2009 (begroting 2009)

Werkgevers die een 50-plusser met een uitkering aannemen kunnen drie jaar lang een korting van 6.500 euro op de WW- en arbeidsongeschiktheidspremies krijgen.

Het kabinet overweegt een tijdelijke ‘no-risk polis’ in te voeren die werkgevers tegemoet komt in de kosten van loondoorbetaling bij ziekte wanneer zij WW’ers van 55 jaar en ouder in dienst nemen.

Werkgevers kunnen via het UWV een jaar loonkostensubsidie krijgen als ze iemand aannemen die langer dan een jaar in de WW zit of (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is. De subsidie is maximaal de helft van het minimumloon.

De regels voor passende arbeid voor werklozen worden verder aangepast. Mensen die langer dan een jaar werkloos zijn, kunnen van het UWV een werkaanbod krijgen. Dat moeten zij aanvaarden, ook als het loon lager is dan de uitkering. Het eventueel lagere inkomen wordt door het UWV tijdelijk aangevuld zodat mensen met werken er altijd op vooruitgaan.

Gemeenten en UWV kunnen ook aan mensen die minstens een jaar in de WW zitten en (gedeeltelijk) arbeidsongeschikten een participatieplaats aanbieden. Zo kunnen zij 2 jaar werkervaring opdoen met behoud van uitkering. Ook krijgen ze scholing en een premie, zodat ze er ook financieel op vooruit gaan.

Het aantal leerwerkloketten wordt in 2009 uitgebreid van 16 naar 40. Bij deze loketten kunnen werkgevers, werkenden en mensen met een uitkering terecht voor advies over scholing en loopbaan.

Het kabinet blijft streven naar een verantwoorde loonontwikkeling, bevordering van participatie en andere structurele versterking van de economie. Hierover zal met de sociale partners gesproken worden. In die context is het kabinet bereid de WW-premies voor werknemers tot nul terug te brengen.

Het ministerie en de uitvoerende instanties starten een gezamenlijke campagne om uitkeringsontvangers te wijzen op hun plichten (bijvoorbeeld opgeven inkomsten of sollicitatieplicht.