OCW: 300 miljoen extra voor kinderopvang

Om de extra groei van de kinderopvang op te vangen trekt het kabinet jaarlijks 300 miljoen extra uit. In totaal investeert het kabinet komend jaar ruim 2,7 miljard euro in de kinderopvang.

Eerder dit jaar was al 1 miljard euro voor 2008 en 2009 toegevoegd aan de begroting. Toen is ook bekend gemaakt dat per 2010 de gastouderopvang anders wordt georganiseerd. De rol van gastouderbureaus komt te vervallen, en de vergoedingen voor formele gastouderopvang en informele gastouderopvang zijn aangepast. Om het stelsel maximaal te laten bijdragen aan de arbeidsparticipatie, komt een werkgroep nog dit jaar met voorstellen waarbij betaalbaarheid en toegankelijkheid voorop staan.

Om de kwaliteit van de kinderopvang verder te bevorderen, wordt vanaf 2008 vier jaar lang 10 miljoen euro geïnvesteerd in de opleidingen van leidsters. Voor de zomer werd ook bekend dat met ingang van 2009 de bijdrage voor ouders naar draagkracht wordt aangepast. In de plannen die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd blijft de ouderbijdrage verder buiten schot. Met de Calculator kinderopvang op deze website kan worden uitgerekend wat de individuele ouderbijdrage volgend jaar zal zijn.