Voorbeelden aanvragen stimuleringsregeling

De stimuleringsregeling Veilige Publieke Taak heeft in totaal 31 aanvragen gehonoreerd. In deze aanvragen zijn alle sectoren met een publieke taak vertegenwoordigd. Vanwege hun innovatieve karakter willen wij een drietal projecten graag uitlichten.

Het aantal aanvragen was nog iets hoger dan in de voorgaande nieuwsbrief vermeld, namelijk 64. De verdeling over de sectoren was als volgt.

Zorg 24

Onderwijs 16

Sociale Zekerheid 7

Gemeenten, 7

Veiligheid 6

Openbaar Vervoer 4

Een aantal voorbeelden van aanvragen.

Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers, ‘Met respect aan het werk’

Het centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) gaat onderzoek verrichten naar de inzet van verdergaande sanctiemogelijkheden bij agressie en geweld tegen haar medewerkers. Te denken valt aan het verhalen van de medische kosten op de geweldplegers, maar ook het verhogen van de huidige sanctietoepassingen. Onderzocht zal worden of geweldplegers voorrang kunnen krijgen in de asielprocedure, waarbij agressie en geweld worden meegewogen in de beoordeling. Een ander onderdeel is ketensamenwerking. Door de informatie van de verschillende ketenpartners (Justitie, IND, politie, onderwijs en medische zorg) met elkaar te delen kan men beter preventief te werk gaan bij de opzet van een nieuwe beleidslijn en veel van elkaar leren.

KLPD Spoorwegpolitie, ‘Aanpak spuugincidenten’

In 2007 zijn 244 spuugincidenten tegen NS personeel gemeld. Spugen in het gezicht of op de kleding wordt door medewerkers als zeer vernederend en beledigend ervaren. Men staat machteloos tegen deze uiting van agressie. Daarnaast bestaat de angst dat via het speeksel ziekten worden overgedragen. De spoorwegpolitie start binnenkort met een proef dat wanneer een werknemer wordt bespuwd, het speeksel wordt bemonsterd met een speciaal daarvoor ontwikkeld DNA-speeksel-set. Het speekselmonster wordt vervolgens onderzocht en vergeleken met DNA in het DNA-databestand. Met het OM is afgesproken dat de dader in beginsel zal worden vervolgd. Op deze manier hoopt de Nederlandse Spoorwegen het aantal incidenten terug te dringen, het veiligheidsgevoel van haar medewerkers te vergroten en te laten zien dat agressie en geweld tegen haar medewerkers niet wordt getolereerd.

Albeda College Rotterdam, ‘Laat het er niet bij zitten’

Het Albeda College in Rotterdam zet creatieve middelen als toneel en televisie in om op indringende wijze het veiligheidsbeleid instellingsbreed op de agenda te zetten. Het College wil jaarlijks een week van de veiligheid organiseren. Dit jaar zal de week van start gaan onder het motto “Laat het er niet bij zitten”, de noodzaak om onveilige situaties te herkennen en te melden zodat een gerichte aanpak mogelijk wordt. De studenten van de theaterschool zullen op de tien grootste locaties van het Albeda College uiteenlopende veiligheidsincidenten simuleren die op indringende wijze de aandacht zullen trekken van leerlingen en personeel. Vervolgens wordt met leerlingen en personeel op de school gediscussieerd over de oorzaken en gevolg van agressief en geweldadig gedrag. Daarbij zal worden besproken hoe je onveilige situaties kunt herkennen en zal er worden gewezen op de noodzaak om incidenten te melden. Dit alles zal worden ondersteund door aandacht van de educatieve televisiezender ETV. Op basis van alle verkregen gegevens zal een concreet plan van aanpak worden opgesteld om de veiligheid van de medewerkers te vergroten.