Nederland draagt bij aan herinrichting Sobibor

Nederland is nauw betrokken bij de herinrichting van het voormalige vernietigingskamp Sobibor in Polen als herdenkingsplek.

Kamp Sobibor

Het terrein wordt een waardige plek van herdenking en herinnering voor nabestaanden en belangstellenden. Uitgangspunt bij de herinrichting is het behoud van Sobibor als plaats van herinnering en als begraafplaats. Daarnaast krijgt Sobibor een museum en wordt het terrein geconserveerd. Dit heeft Nederland samen met Polen, Israël en Slowakije vastgelegd in een Memorandum of Understanding.

Staatsmuseum

In het memorandum staat dat elk land zich verplicht om de uitvoering van het plan financieel te ondersteunen. Een stuurgroep met vertegenwoordigers uit genoemde landen begeleidt het project.
Naar verwachting is de herinrichting en conservering in 2013 klaar. Daarna wordt de verantwoordelijkheid ervoor overgedragen aan de Poolse staat. Dan wordt Sobibor een Pools staatsmuseum, zoals Auschwitz-Birkenau.

Betrokken

Nederland is al enige jaren betrokken bij de toekomst van voormalig vernietigingskamp Sobibor. In het kamp zijn in de Tweede Wereldoorlog 34.000 Nederlandse joden vermoord. Na een opstand op 14 oktober 1943 is het kamp totaal vernietigd.