Brief aan Tweede Kamer over aanpak overlast probleemjongeren

Voor het kabinet is het onaanvaardbaar wanneer mensen zich niet veilig voelen in de publieke ruimte. Incidenten op straat, zoals in Gouda, kunnen niet worden gedoogd. Politie en justitie dienen hier onverkort tegen op te treden. Achter dit soort incidenten gaat een bredere problematiek schuil, die vraagt om een brede aanpak onder regie van de gemeente. Het Rijk ondersteunt gemeenten hier actief in.

Met deze brief informeren de ministers Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Hirsch Ballin (Justitie) de Tweede Kamer over de probleemaanpak, mede namens ministers Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) en Rouvoet (Jeugd en Gezin). De focus van deze brief ligt bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid en het tegengaan van overlast.

De ministers van BZK en Justitie hebben in een spoeddebat op 25 september 2008 beloofd dat zij op korte termijn in overleg gaan over de aanpak van de overlast door Marokkaanse jongeren met de burgemeesters van de gemeenten waar de Marokkanenproblematiek het grootst is. In dit gesprek worden ook goede voorbeelden van effectieve aanpak van overlast opgenomen, alsmede de nadere uitwerking van de praktijkteams. De Kamer wordt in een aparte brief nader geïnformeerd over de uitkomsten.