Brief van Bas, Esther en Tijmen te Delft

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-CB-U-2855606

24 september 2008

In antwoord op uw bovengenoemde brief, kenmerk VWS-08-589, bericht ik u het volgende.

In de brief van Bas, Esther en Tijmen te Delft vragen de ouders van Tijmen aandacht voor de gevolgen van de nu door het kabinet voorgestelde bezuinigingen op de tegemoetkoming van (buitengewone) ziektekosten en de AWBZ (waaronder het persoonsgebonden budget). Overeenkomstig uw verzoek geef ik u hierbij mijn reactie op die brief.

Bezuinigingen in de AWBZ

In mijn brief van 13 juni 2008 (Tweede Kamer, vergaderjaar 2007-2008, 30 597, nr. 15) over de toekomst van de AWBZ heb ik de AWBZ-brede maatregelen aangekondigd om de houdbaarheid van de langdurige zorg voor de meest kwestbaren te waarboren. Van de daarin genoemde maatregelen heeft alleen de invoering van de eigen bijdrage vanaf 1 januari 2010 voor alle AWBZ-functies gevolgen voor chronisch zieke kinderen. Immers, de beperking van de aanspraak van de nieuwe functie begeleiding treft alleen de mensen die geen ernstige beperkingen hebben. Chronisch zieke kinderen behoren tot de ‘zware’gevallen die het zonder de AWBZ-begeleiding niet zelfstandig zouden redden.

Vaststelling hoogte pgb

Volgens de ouders van Tijmen zijn de huidige toetsingscriteria voor toekenning van pgb’s onvoldoende toegesneden op specifieke omstandigheden als die van hen. De hoogte van het aan Tijmen toegekende persoonsgebonden budget (pgb) is verre van toereikend om de voor hem benodigde specialistische thuiszorg in te kopen.

Voor het vaststellen van de hoogte van een pgb zijn niet de kosten van de in te kopen specialistische thuiszorg leidend, maar de indicatie van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ).

Om in aanmerking te komen voor AWBZ-zorg is er een indicatie van het CIZ nodig, waarbij wordt vastgesteld of er zorg nodig is en zo ja, wat voor soort zorg en hoeveel zorg. Het CIZ is een onafhankelijke organistie die de zorgbehoefte van de verzekerde onafhankelijk, objectief en integraal vaststelt. Voor het vaststellen van de zorgbehoefte maakt het CIZ geen onderscheid of de verzekerde kiest voor zorg in natura dan wel voor een pgb.

Indien de verzekerde kiest voor een pgb, berekent het zorgkantoor op basis van de indicatie van het CIZ de hoogte van het pgb. In de Regeling subsidies AWBZ is voor het toekennen van een pgb het volgende geregeld:

  1. Het zorgkantoor moet tot euro 300 bruto per dag onverkort uitvoering geven aan het indicatiebesluit.

  2. Als onverkorte toepassing van het indicatiebesluit leidt tot een bruto pgb van meer dan euro 300,-- per dag, dan beperkt het zorgkantoor het pgb tot de kosten van verblijf, met een minimum van euro 300,-- per dag.

Dit betekent dat indien de indicatie van de verzekerde zou leiden tot een pgb boven de grens van euro 300,-- per dag, dan beoordeelt het zorgkantoor of het verblijf in een instelling een meer doelmatige oplossing zou zijn. Het zorgkantoor kan bij die beoordeling de specifieke omstandigheden van de verzekerde meewegen en besluiten een hoger pgb dan euro 300,-- per dag vast te stellen. Als het zorgkantoor daartoe overgaat, meldt het zorgkantoor dit onmiddellijk aan het College voor zorgverzekeringen (CVZ).

Aftrek buitengewone uitgaven

Mensen met een chronische ziekte of een handicap ondervinden niet alleen voortdurend de gevolgen van hun ziekte of handicap maar hebben vaak ook te maken met hoge extra kosten. De overheid kan het ongemak, de last en de pijn die chronisch zieken en gehandicapten ervaren niet wegnemen. Wel kan de overheid er voor zorgen dat mensen met een beperking financiële compensatie krijgen, om zo normaal mogelijk mee te kunnen doen aan het leven van alledag.

Het kabinet heeft besloten de buitengewone uitgavenregeling in zijn huidige vorm af te schaffen. De financiële tegemoetkoming aan mensen met een chronische ziekte of een handicap wordt in een nieuwe wet geregeld.

  • Het is de bedoeling dat chronisch zieken en gehandicapten (automatisch) een vast bedrag per jaar krijgen.

  • Voor mensen die van zorg uit de AWBZ gebruik maken gaat de eigen bijdrage AWBZ omlaag.

  • Daarnaast blijft het voor chronisch zieken en gehandicapten ook in de toekomst mogelijk om kosten van de belasting af te trekken. Zoals de plannen er nu uitzien gaat het om de volgende uitgaven:
    • uitgaven voor voorgeschreven medicijnen
    • hulpmiddelen (geen brillen)
    • aanpassing van woning of andere aanpassingen
    • vervoer van zieke of invalide
    • diëten op doktersvoorschrift
    • extra gezinshulp
    • extra uitgaven voor kleding en beddengoed
    • medische hulp
    • verpleging
    • reiskosten ziekenbezoek

De veranderingen worden in een voorlichtingscampagne onder de aandacht gebracht.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker