Erik Gerritsen ambassadeur open source en open standaarden

Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken heeft Erik Gerritsen benoemd als ambassadeur voor open standaarden en open source software.

Doel van het ambassadeurschap van Gerritsen is om medeoverheden, (semi) publieke sectoren (onderwijs, zorg, etc.) en het ICT bedrijfsleven te informeren over het actieplan 'Nederland Open in Verbinding' (NOiV). Dit plan van Heemskerk en staatssecretaris Bijleveld bevat een aantal concrete maatregelen waardoor overheden vaker gebruik moeten gaan maken van zogenaamde open standaarden en open source software. Een groter gebruik hiervan heeft een aantal evidente voordelen voor de overheid, zoals een minder grote afhankelijkheid van vaste leveranciers, lagere kosten, transparantere software en meer kansen voor (nieuwe) softwareontwerpers.

Succesvoorbeelden

Veel overheidsmanagers zijn nog niet goed bekend met open standaarden en open source. Onderdeel van het actieplan NOiV is dan ook de benoeming van een ambassadeur die hier op inspeelt en de bekendheid van het actieplan onder overheidsmanagers vergroot. Daarnaast signaleert de ambassadeur ontwikkelingen en sentimenten in het veld en tracht hij met behulp van succesvoorbeelden het open source beleid van medeoverheden een impuls te geven. In sommige gevallen zal de ambassadeur daarnaast optreden als bemiddelaar en begeleidt hij overheidsorganisaties bij de overstap. Gerritsen wordt in eerste instantie aangesteld voor de periode van één jaar.

Volgens Heemskerk is Gerritsen bij uitstek geschikt om resultaten te bereiken op dit terrein en de bekendheid van het actieplan onder overheidsmanagers te vergroten. Zo heeft hij als voormalig gemeentesecretaris van Amsterdam en als plaatsvervangend SG van Buitenlandse Zaken een goede kennis van ICT-projecten bij de overheid. Ook beschikt hij over een uitstekend netwerk waar het gaat om overheidsmanagement en ICT. Gerritsen is de tweede ambassadeur die Heemskerk benoemt op ICT-terrein. Eerder benoemde Heemskerk Marco Pastors als ambassadeur e-factureren.

Meer infomatie:

Journalisten kunnen bij vragen contact opnemen met Edwin van Scherrenburg, persvoorlichter Economische Zaken, telefoon: 070-3796464, email: e.v.vanscherrenburg@minez.nl