Versterking samenwerking rijksvastgoeddiensten

De negen rijksvastgoeddiensten die samenwerken in de Raad van Vastgoed Rijksoverheid (RVR) hebben onlangs een intentieverklaring getekend om de samenwerking te continueren en te versterken. Doel is om betere resultaten met het rijksvastgoed te halen, onder andere door efficiënt georganiseerde vastgoedactiviteiten van het Rijk.

Betere resultaten met het rijksvastgoed door er voor te zorgen dat het Rijk een sterke speler op de vastgoedmarkt is en voor efficiënt georganiseerde vastgoedactiviteiten van het Rijk. Om dit te bereiken werken de negen rijksdiensten voor wie vastgoed een belangrijke rol inneemt, samen in de Raad van Vastgoed Rijksoverheid (RVR). Tijdens de jaarvergadering op woensdag 10 september tekenden de directeuren van deze diensten een intentieverklaring om de samenwerking te onderstrepen en te versterken. De intentieverklaring moet uitmonden in een ministeriële regeling.
De negen rijksdiensten die de intentieverklaring ondertekenden zijn: de Dienst Domeinen Onroerende Zaken, de Dienst Landelijke Gebied, de Dienst Vastgoed Defensie, de Rijksgebouwendienst, Rijkswaterstaat, Centraal Orgaan opvang asielzoekers, Staatsbosbeheer, ProRail en het Gemeenschappelijk Ontwikkelingsbedrijf.

Betere resultaten met vastgoed vertalen zich in het realiseren van beleidsdoelen of in geld voor de realisering van rijksbeleid, maar in beide gevallen komt dit uiteindelijk ten goede van de belastingbetaler. Om betere resultaten te bereiken, is het belangrijk dat de verschillende diensten het vastgoedbeleid op elkaar afstemmen, evenals aan- en verkopen, dat er efficiënte informatie- en kennisdeling is. Ook draagt samenwerking bij aan het steeds verder verhogen van deskundigheid binnen de vastgoeddiensten.

Raad voor Vastgoed Rijksoverheid

De Raad voor Vastgoed Rijksoverheid is in 2001 ingesteld door de toenmalige staatssecretaris van Financiën, Wouter Bos. In de RVR werken verschillende vastgoeddiensten van het Rijk samen. Bij de oprichting waren dat de Dienst Landelijk Gebied van het ministerie van LNV, Rijkswaterstaat van het ministerie van VenW, Domeinen van het ministerie van Financiën, de Rijksgebouwendienst van het ministerie van VROM en de Dienst Vastgoed Defensie van het ministerie van Defensie. Nu maken ook ProRail, Staatsbosbeheer, Gemeenschappelijk Ontwikkelingsbedrijf en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers deel uit van de RVR.