Wetsvoorstel Fiscale Onderhoudswet 2009

De Koningin

Ons kenmerk: DV/2008/718U

Onderwerp: Nader rapport inzake het voorstel van wet houdende wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Fiscale Onderhoudswet 2009)

Blijkens de mededeling van de Directeur van Uw kabinet van 1 september 2008, nr. 08.002372, machtigde Uwe Majesteit de Raad van State zijn advies inzake het bovenvermelde voorstel van wet rechtstreeks aan mij te doen toekomen. Dit advies, gedateerd 11 september 2008, nr. W06.08.0387/III, bied ik U hierbij aan.

Naar aanleiding van het advies van de Raad merk ik het volgende op.

  1. Het advies van de Raad om artikel II, onderdeel B (artikel 28, onderdeel e, van de Wet op de loonbelasting 1964), van het wetsvoorstel niet met terugwerkende kracht in werking te laten treden, heb ik overgenomen. Het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zijn aangepast.
  2. Het advies van de Raad om artikel IX, onderdelen C, F en G (artikelen 19, 36 en 36b van de Invorderingswet 1990), van het wetsvoorstel niet met terugwerkende kracht in werking te laten treden, heb ik overgenomen. Het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zijn aangepast.
  3. Van de gelegenheid is gebruik gemaakt een voorstel tot aanpassing van de Wet belasting zware motorrijtuigen in het wetsvoorstel op te nemen. Deze belasting wordt uit hoofde van het Eurovignetverdrag in vijf landen geheven. De wijziging strekt ertoe de Nederlandse wetgeving, ter vermijding van ieder misverstand, beter aan te laten sluiten bij de vanaf 1 oktober 2008 geüniformeerde uitvoeringspraktijk voor teruggaven van het gebruiksrecht.
    Voorts is van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele redactionele en technische verbeteringen in het wetsvoorstel en de memorie van toelichting aan te brengen.

Ik moge U verzoeken het hierbij gevoegde gewijzigde voorstel van wet en de gewijzigde memorie van toelichting aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal te zenden.

De Staatssecretaris van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager